28 / 04 / 2024

İnşaatçıların barter ödemeleri sanayicileri zora soktu!

İnşaatçıların barter ödemeleri sanayicileri zora soktu!

İSTANBUL Geçtiğimiz hafta 18'incisi düzenlenen uluslararası İNTERMOB Fuarı, mobilya aksesuarları, ağaç ve makine sektöründen katılımcıları bir araya getirdi.



İSTANBUL Geçtiğimiz hafta 18'incisi düzenlenen uluslararası İNTERMOB Fuarı, mobilya aksesuarları, ağaç ve makine sektöründen katılımcıları bir araya getirdi. 


Fuarın kendi sektörleri açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği (MAKSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Çınar, fuarın son derece iyi geçtiğini belirtti. Derneklerinde 50 üye firma bulunduğunu ve bunların hepsinin Türkiye'de marka olmuş firmalar olduğunu anlatan Çınar, "Bunların tamamı da ihracatçıdır aynı zamanda. Bildiğimiz yerli tüm mobüyacüarla da çalışırlar. Bir mobilyanın hayata geçmesi için aksam olarak, ağaç dışında, MAKSDER bünyesinden çıkıyor. Kol, menteşe, ray, çekmece sistemleri gibi ürünleri yapıyoruz. Türkiye dışında da gerçekten ağırlığımızı hissettiriyoruz. Kalite anlamında da herkes kendini geliştiriyor. Ar-Ge bölümleri var. Yaklaşık 7 bine yakın istihdam sağlıyor dernek.  MAKSDER bünyesindeki firmaların ihracatı da yaklaşık 500 milyon dolardır" dedi. 


'Hükümet inşaatı destekledi sanayicinin de önünü açmalı' Sektör olarak iyi işler başardıklarını ancak önlerinde büyük bir tehlike olduğunu ifade eden Çınar, sözlerine şöyle devam etti: "Devletin ve hükümetin şu an sanayiciyi desteklemesi gerek. Şu an Türkiye'de sadece inşaat sektörü desteklendi ve hareket gördü. Gerçekten olması gereken, bizim gibi sanayicilerin önünün açüması lazım. Çok daha büyük bir tehlike var bizim için. Aslında bu yıllardan beri oluyordu ama bu tür krizlerde ortaya çıkıyor. İnşaat sektörünün yaratmış olduğu saçma sapan bir barter sistemi var. Para dönmüyor. İnşaata malzeme veren, mobüyasını yapan arkadaşlar para karşılığında daire alıyorlar. Bu, tıkanma noktasına geldi. Çok basit bir mobüyacı düşünün, onun bile elinde 2-3 daire var. Dairesini paraya çeviremiyor. Gerçek fiyatının çok üstünde alıyor zaten daireyi. İş yapayım, çarkım dönsün diyor. Fakat mağdur oluyor. 


Bizim gibi üreticilere olan borcunu da ödeyemeyecek hale geliyor. Bir müteahhitin elinde ciddi şekilde para stoku var, ama ona iş yapanın elinde para yok. Resmi platformda bu işlerin yapılması, üreticiyi koruyucu önlemlerin alınması gerek diye düşünüyorum."


 500 milyar dolarlık ihracat hedefi zor 


Çevre ülkelerdeki sıkıntıların kendilerini doğrudan etkilediğini anlatan Çınar, "Rusya, Libya, Suriye, İran'da halen bir sorun var. Irak zaten sorunlu. Balkanlardaki sıkıntıları hepimiz büiyoruz. İran'da çok sert vergiler var halen. Bir de ciddi tahsilat problemi var. Bu da tabi ki güven problemi yaratıyor. 2023'teki 500 milyar dolarlık hedefin tutmayacağını düşünüyorum. Veriler de bu yönde zaten" ifadelerini kullandı. 


Son 2-3 aydaki terör olaylarının da olumsuz sonuçlar doğurduğunu kaydeden Çınar, Ankara'daki bombalama eyleminin birkaç gün önce yaşanmış olması durumunda, bazı yabancı katılımcıların fuara gelmeyeceklerini kendüerine söylediklerini anlattı. 


TOKİ ve KİPTAŞ ithal mal kullanıyor 

Dünya standartlarında kaliteli mal ürettiklerini ifade eden Çınar, buna rağmen halen büyük projelerde ithal malların kullamldığıiıı söyledi. Bu işin sorumlusu olarak da  TOKİ  ve KİPTAŞ'ı işaret eden Çınar, "4-5 yü önce o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ ve KİPTAŞ'a yerli ürün kullanacaksınız demişti. Ama halen ithal malları karşımıza çıkıyorlar" dedi. 


Dünya


Geri Dön