28 / 04 / 2024

İnşaatçıların Suudi Arabistan'da sözleşme hedefi 10 milyar dolar olacak

İnşaatçıların Suudi Arabistan'da sözleşme hedefi 10 milyar dolar olacak

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, geçen senenin son çeyreğinde Türk inşaat sektörünün Suudi Arabistan'la 2,7 milyar dolarlık anlaşma sağladığını, bunun 10 milyar dolara çıkarılmasının amaçlandığını belirtti.



Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) 34. Olağan Genel Kurulu'nda birliğin yeni yönetimi belirlenirken, Erdal Eren başkanlığa yeniden getirildiği bildirildi.

Kahramanmaraş merkezli geçen sene 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden sonra yurt dışında biraz daha aktif olmaya karar verdiklerini belirten Eren, bir dönem işlerin durduğu Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerin yeniden ısındığını söyledi.

dunya.com'da yer alan habere göre; Eren, "Suudi Arabistan özellikle çok büyük atılımın içinde. Prens Selman'ın 2030 vizyonu var. Yaklaşık 3 trilyon dolarlık yatırım yapacak ülkesinde, bunun 1,4 trilyon dolarını 3 sene içindeki inşaat olarak anlatıyor. Dolayısıyla Suudi Arabistan'a çok büyük aktivite ile geçen sene faaliyetlerimizi artırmaya başladık." diye konuştu.

İnşaatçıların Suudi Arabistan da sözleşme hedefi 10 milyar dolar olacak

KALKINMA YOLU PROJESİ HAKKINDA

Eren, önemli bir pazar olan Irak'ta, geçen yıl kurulan hükümetle, bekleyen yatırımların başladığını iletti. Eren: "Bunların en önemlisi Basra Körfezi'nden Türkiye'nin sınırına kadar olan yaklaşık 12 bin kilometrelik bir demir yolu ve oto yolu ağı. Bunun çok stratejik bir önemi var. Bu yolun adı Kalkınma Yolu. Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri bu projenin finansmanını sağlamayı Irak'a taahhüt ediyorlar. Bizim Ulaştırma ve Ticaret Bakanlığımız çok yakından takip ediyor. Biz de çok yakından takip ediyoruz. Kalkınma Yolu tamamlandığında Avrupa'dan bütün transit taşımacılığın Türkiye üzerinden demir yolu ve kara yoluyla geçip Irak'tan Basra Körfezi'ne gitmesi planlanıyor."

Eren, Kızıldeniz'de yaşanan gerilim nedeni ile deniz ticaretinin Ümit Burnu üzerinden Afrika kıtasının etrafından dolaşılarak yapıldığını hatırlatarak, "Çok ciddi bir maliyet farkı var. Bundan dolayı da bütün dünyanın ekonomisi etkileniyor. Bu yol (Kalkınma Yolu) o problemi de çözecek şekilde." değerlendirmesinde bulundu.

Türk mühendisleri ve müteahhitleri olarak geçen yılki Irak ziyaretlerinde projeyi aynı süre içinde bitireceklerini dile getirdiklerini aktaran Eren, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'de hem demir yollarında hem yap-işlet-devret otoyollarda bunu başarmış durumdayız. Ümit ediyorum ki yakın zamanda hem Suudi Arabistan'da yılda yaklaşık 10 milyar dolar hem de Irak'ta, sadece Kalkınma Yolu Projesi değil, hastaneler, okullar ve birçok ihtiyaç var. Orada yaklaşık 10 milyar dolar iş yapabilme kapasitesi oluşturursak, orta vadede, 30 ila 50 milyar dolar civarında yurt dışında yeni iş hacmini her yıl alabiliriz."

Geçen yıl Suudi Arabistan'dan farklı alanlardan bakanların 6 kez Türkiye'ye geldiklerini belirten Eren, "Çok ciddi şekilde inşaatlara yeniden başlayacaklar. Türk şirketlerini bekliyorlar. Geçtiğimiz senenin son çeyreğinde, bu görüşmelerin bir kısmı sözleşmeye bağlandı. Yaklaşık 2,7 milyar dolar sözleşmeyi imzaladık. Ama bunun yılda ortalama 10 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz." dedi.

Şantiyelerde çalışması için kaynakçı, vinç, kepçe operatörü, kalıpçıya ihtiyaç duyduklarını söyleyen Eren; "Sanat okullarının, meslek liselerinin sayısı fazlalaştırılmalı. Bizim yılda 3 milyon beyaz yakalıya, ülkemizin ekonomik gelişimi açısından ihtiyacımız yok. Fakat 3 milyondan daha fazla mavi yakalıya ihtiyacımız var. Önümüzde kritik ve zor bir ekonomik dönem var. Maliye Bakanı'mız, Merkez Bankası Başkanı'mız bunları raporlarıyla anlatıyorlar." dedi.

Kral Selman'a Koç Holding önerileri! 

Riyad'daki büyükelçiliğin büyük sırrı!

Küresel piyasalarda yükseliş trendi devam ediyor. Son gelişmeler için hemen bakın!

Vaat Holding, Suudi Arabistan'daki konut projesi için düğmeye bastı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön