İnşaatçıların umudu sonbahar hareketinde
Sektörde durgunluk ve maliyet artışlarına dikkat çekilse de sektör temsilcileri, durumu yazın geleneksel hareketsizliğine bağlıyor.
Küresel ekonomiden kaynaklanan dalgalanmalar ve siyasi alanda ortaya çıkan belirsizlik algısının da etkisiyle ekonomideki güven kaybı paralelinde konut talebi son aylarda durma noktasına gelirken, yükselmeye devam eden maliyetlerin, konut yapımcılarını zor durumda bıraktığı, bu yüzden genel olarak yeni inşaat ruhsatlarının azaldığı gözleniyor.
Mevsimsel durgunluk
Sektörde faaliyet gösteren firmalar, yaratıcı çözümlerle bu durgunluğu aşmaya çalışıyor. Konuyla ilgili Yeni Şafak'a bilgi veren Dumankaya Pazarlama ve Satış Direktörü Ufuk Kayador, kendileri açısından ilk 6 aydaki satışların planlananın üzerinde olduğunu belirtti. Satışların mevsimsellik özelliğine bağlı olarak hareket ettiğine dikkat çeken Kayador, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Haziran ayından itibaren bir daralma olacaktır. Çünkü yaz aylarında sektörde bir yavaşlama olur. Eylülden itibaren ise alımlar tekrar hızlanır. Sektörde sıkı bir rekabet var. Firmalar halen çeşitli kampanyalarla müşteri çekmeye çalışıyor."
Yeni Şafak'a çarpıcı açıklamalar yapan Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım ise bu konuda biraz daha karamsar bir tablo çizdi. 'İnşaat sektörü geçen seneye göre iyi olmayacak' diyen Yıldırım, 'AK Parti kapanırsa ben ne yaparım? Batarım' diyen iş adamları var' sözleriyle siyasi krizin yatırımcıları ne denli huzursuz ettiğine vurgu yaptı. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Seçim yılı olduğu için bu yıl projelerimizi teslim etmeye çalışıyoruz. Elimizde birkaç yeni proje de var. Bunları zamanı geldiğinde açıklayacağız.'
Demirin tonu ucuzladı
Tonu 1950 YTL'ye kadar çıkan inşaat demiri fiyatları, talebin azalması sonucu 50 YTL ucuzlayarak bin 900 YTL'ye indi. Sektör temsilcilerin bu ucuzlamanın yeterli olmayacağını söylediler. Elektriğe yapılan son zamla beraber fiyatların artacağını düşünenler, bu durumun demir fiyatlarını olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyor.
Yeni Şafak