Sektörel

İnşaatlarda kazaların azaltılması için sürdürülebilir tedbirler alınmalı!

İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, inşaat sektöründe risklerin çok yüksek olduğu iş kollarının başında geldiğinden sektördeki kazaların azaltılması ve önlenmesi için tedbirlerin bilimsel yaklaşımlı ve sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, ülkemizde inşaatla ilgili iş kazalarında üst sıralardaki yerini bırakmayan Adana’da, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle iş kazalarına bir yenisinin daha eklendiğini bildirdi.


Perşembe günü bir alışveriş merkezinin ek bina inşaatında akşam yapılan çalışma sırasında saat 21.35’te meydana gelen göçükte 7 işçimizin yaralandığını, bir emekçimizin durumunun kritik olduğunu üzülerek öğrendiklerini ifade eden Kaya, yaralanan işçilere acil şifalar diledi.


Ek bina inşaatının yapımı sırasında kalıp iskelesi kurulurken gerekli tedbirlerin alınmadığını ve bu nedenle kalıpta çökme meydana geldiğini öğrendiklerini ifade eden Kaya, “Şurası açık ve nettir ki gerekli önlemler alınmış olsa idi bu kaza meydana gelmeyecekti. Yapılan bilimsel araştırmalar, meydana gelen iş kazalarının yüzde 50’si “kolaylıkla” önlenebilecek kazalar olduğunu, yüzde 48’inin de sistemli bir çalışma ile önlenebileceğini ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmalar aslında bu denli üzücü olayların %98’nin önlenebileceğini göstermektedir. Ancak ne yazıktır ki tüm bu gerçeklere rağmen iş kazalarımız eksilmeden devam etmekte, özellikle sektörümüz alınmayan önlemler nedeniyle ölümlü iş kazalarında başı çekmektedir” dedi.


Yapı üretim sürecinin insan iş gücü emeğine dayalı bir sektör olduğuna işaret eden Kaya, inşaat sektörünün ölümlü kaza, uzuv kayıplı kaza ve meslek hastalığına yakalanma risklerinin çok yüksek olduğu iş kollarının başında geldiğinden sektördeki kazaların azaltılması ve önlenmesi için tedbirlerin bilimsel yaklaşımlı ve uygulanabilir olması gerektiğini söyledi.


“SÜRDÜRÜLEBİLİR TEDBİRLER ALINMALI”

Alınacak tedbirlerin proje üretim aşamasından başlayarak bütün üretim safhalarını içerecek şekilde insan odaklı olmasının önemine dikkati çeken Kaya, şunları söyledi:


“İşverenlerin konuya maliyet hesapları üzerinden yaklaşması engellenmeli, emniyetsiz çalışma ve kaza riskleri mesleki uzmanlığa haiz mühendislerce her iş için tespit edilmeli, planlı bir şekilde sürdürülebilir tedbirler alınmalı, işçiler bu doğrultuda eğitilmeli, iş ekipmanlarının teknolojiye ve standartlara uygun olması sağlanmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda öteden beri hazırlanan yasa ve yönetmeliklerde, özellikle de ülkemizde yaşanan büyük iş kazaları ertesinde kısmi iyileştirmeler yapılmaya çalışılmış olsa dahi, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bütüncül, çözümcü, insan odaklı bir yaklaşım sergilenemediğinden alınan önlemler yetersiz kalmakta, iş kazalarının önüne geçilememektedir. İnşaat emekçilerinin işgücü ile inşaatlar yapılırken emekçilerin can güvenliği her şeyden önce gelmelidir.  Projelendirme aşamasından başlayarak önlemler titizlikle, önemle hayata geçirilmelidir. Unutulmamalıdır ki ihmal edilen her konu insan hayatına mal olabilir. Bu vahim olay vesilesiyle kamuoyunun iş kazalarını gündemine almasını, yapı üretim sürecindeki bütün bileşenler ile özellikle iş güvenliği uzmanlarının iş güvenliği ve işçi sağlığı konusuna titizlikle eğilmesini, siyasi iktidarın ilgili mevzuatı tekrar gözden geçirip, mevzuat eksikliklerini biran önce gidererek sürdürülebilir bir üretim süreci sağlamaları gerektiğini kamuoyuyla paylaşıyoruz.”


Adana Bölge