Genel

İnşaatta asıl hareketlenme seçim sonrası olacak!

İç piyasanın ateşi, inşaat sektörü dizginlenerek söndürülmeye çalışılıyor. Ancak sadece inşaatçılar değil, çimentodan boyaya, hazır betondan armatüre birçok alt sektör de seçim sonrası için hızlı büyüme planları yapıyor...

Merkez Bankası, bu yılın ocak ve mart aylarında bankaların munzam karşılıklarını artırarak, iç piyasada özellikle konut ve otomotiv satışlarının ateşini düşürme istediğini ortaya koydu. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) da konut kredisi tutarlarını evin bedelinin yüzde 75'iyle sınırlayarak, tüketicinin elini taşın altına daha çok koymasını sağlamaya çalıştı.

Bu iki uygulamanın konut talebini yavaşlatması bekleniyor. Henüz konut kredilerinde ciddi bir yavaşlama yok. Ancak bankacılık ve inşaat sektörü ile tüketici mesajı almış durumda: 'Frene bas, hızını azalt!' Bu mesaj alındı ama gerçekten işler böyle mi yürüyor İnşaat sektörünü sürükleyen müteahhitlerle konuşulduğunda olumsuz bir beklenti yok. Bilakis hem yeni projelere başlıyorlar hem de gelecekten umutlular.

Oysa gerek altyapı gerekse üst yapı projeleriyle inşaat, ekonominin lokomotif sektörlerinden biri. Boyadan çimentoya, hazır betondan vitrifiyeye onlarca sektörü sürüklüyor.

Para dergisi olarak bu hafta inşaatın alt sektörlerinin nabzını tuttuk. Gördük ki birçok sektör tam gaz yol alıyor. Özellikle seçim sonrasına yönelik beklentiler daha olumlu. Orta ölçekli müteahhitler seçime kadarki dönemi 'bekle-gör' havasında geçiriyor. Ancak sektör geneli seçim sonrası vites artırmaya hazırlanıyor.

çİMENTOCULAR HALİNDEN MEMNUN

Türkiye, yıllık 52 milyon tonla Avrupa'nın en büyük çimento üreticisi konumunda. İnşaattaki rüzgar çimentoya da yansıyor. Geçen yıl inşaat sektöründeki bereketlilikten nasibini alan sektörün iç satışları, 2009'a göre yüzde 19.34 artışla 47 milyon 470 bin ton olmuştu. Bu yılın şubat ayında da hız kesilmedi ve iç satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30.49 arttı.
TçMB (Türkiye çimento Müstahsilleri Birliği) henüz martnisan rakamlarını açıklamadı. Ancak piyasadaki genel beklenti, mart-nisan aylarında da satış artışının sürdüğü yönünde. TçMB Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen. inşaatın hızını kesmek için alınan dolaylı tedbirlerin çimento sektörüne biraz gecikmeli yansıyacağını düşünüyor. Özellikle mayıs ve haziran aylarında bir miktar düşüş bekleyen Tezmen, 'Konut satışlarının hız kesmesi sektörümüze süratle etki yapmaz. Yeni inşaatların azalması bize birkaç aç gecikmeli yansıyabilir. Ancak gündemdeki yeni altyapı ve üst yapı projeleri nedeniyle seçim sonrasında sektörün satışlarını artırarak yoluna devam edeceğini bekliyorum' diyor.

Canan Rezidans'ın yatırımcısı Necati Akyazıcı, inşaat sektöründeki ikinci projesine seçim sonrası başlamayı planlıyor. Canan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Akyazıcı, gayrimenkulun önümüzdeki 30 yılın sektörü olacağına inanıyor. Türkiye'deki eski konut stokunun da yemleneceğini göz önüne alan Akyazıcı. yine de sektörün sürdürülebilirliği açısından Merkez Bankası'nın aldığı tedbirleri olumlu buluyor: 'Satışlardaki frenlenme çok az oldu. çünkü tüketici açısından konut kredilerinde önemli bir maliyet artışı olmadı. Konut kredisi faizleri yüzde 1'in altında olması sektörü dinamik tutuyor.'

FABRİKA İNşžAATLARI BEKLEMEDE

İnşaat sektöründeki projelerde, artık ısıtma-soğutma (radyatör, kombi, klima) sistemleri daha yoğun kullanılıyor. İç pazarın yıllık büyüklüğü 3 milyar TL'yi buldu. Özellikle müteahhitler, yaptıkları projelere ısıtma sistemlerini kendileri kurduruyor. Sanko Holding şirketlerinden Airfel'in CEO'su Hasan Önder, sektöründe geçen yıl sağlanan yüksek büyümenin bu yıl da devam edeceğine inanıyor.

Konut kredilerini azaltmak için alınan tedbirlerin henüz sektöre olumsuz bir yansıması olmadığını düşünen Önder, soğutma sistemlerindeki olası bir sıkıntının ancak 1 -2 yıl içinde kendini gösterebileceğini tahmin ediyor.

Erdem Sanayi, hem konut yapan müteahhitlere hem de çelik konstrüksiyon fabrika kurmak isteyenlere demir-çelik ürünleri veriyor. şžirketin Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Erdemir, konut tarafında satışların durmadığını, müteahhitlerin durumlarından memnun olduğunu belirtiyor. Müteahhitleri yeni konut projelerine başlamak için istekli gören Erdemir, çelik konstrüksiyonla fabrika yapacak şirketlerinse biraz çekingen davrandığına dikkat çekiyor:
'Fabrika yatırımları seçim sonrasına ertelenmiş durumda. Daha çok temmuz-ağustos aylarında yatırım yapacaklarını bizimle paylaşıyorlar.'

YÜKSEK SEZONA GİRİLİYOR

Adell Armatür Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ali Topçu da yılın ilk dört ayının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla geçtiğini söylüyor. Adell Armatür, İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde 250 kişinin çalıştığı fabrikasında armatür üretiyor. Topçu, armatür üreticileri açısından asıl sezonun mayıs ayından itibaren başladığını hatırlatıyor. Ardından da kabası bitmiş inşaatların ince işlerinin mayıs-ekim döneminde tamamlandığını, asıl satışları da bu dönem yaptıklarını sözlerine ekliyor. Recep Ali Topçu, önümüzdeki 6 ayda işlerin daha da canlanacağına inanıyor. Bu yıl Adell Armatür olarak satışları yüzde 30 artırma hedefi koyduklarını belirten Topçu, 'Açıkçası inşaat piyasasını soğutmak için alınan tedbirlerin bize olumsuz bir etkisi olmadı. Seçim sonrasına yönelik beklentilerimiz de olumlu. İstikrarın devam etmesi durumunda talebin daha da artacağını düşünüyoruz' diyor.

'SAHİLDE İNşžAAT YASAĞI ETKİLER'

Anadolu'daki TOKİ ve bireysel konut projeleri de bu aralar hızlı gidiyor. Genel tedbirlerden bu projelerin de çok fazla etkilenmesi beklemiyor. Hatta Anadolu'daki konut projeleri seçim öncesi bir miktar artmış bile. Eskişehir merkezli Başak Kiremit'in Ege Sorumlusu Kazım Yağcı, Edremit'ten başlayıp Hatay'a uzanan sahil şeridinde inşaat yasağının 15 Mayıs'ta başlayacağını hatırlatıyor. Bu yüzden haziran ayından umutlu olmayan Yağcı, hatta eylüle kadarki dönemde satışların durgun geçmesini bekliyor. Yağcı, mayıs ayı dahil yılın ilk 5 ayının ise kendileri açısından hareketli geçtiğini söylüyor.
Başak Kiremit, geçen yıl 38 milyon adet kiremit satmış. şžirketin bu yılkı hedefi 42 milyon adede ulaşmak. Kazım Yağcı, yılın ilk dört ayında satışları yüzde 18 civarında artırdıklarını vurguluyor.

'ALTYAPI PROJELERİ HIZLANIR'

İnşaat sektöründe özellikle altyapı projeleri için umutlar seçim sonrasına ertelenmiş durumda. Eski İNTES (Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası) başkam ve çallıoğlu şžirketler Grubu Onursal Başkanı İbrahim şžencan, seçimden sonra altyapı projelerinin hızlanmasını bekliyor. şžencan'ın başında olduğu grup, daha çok An-talya, Burdur, İsparta, Afyon, Aydın ve Hatay'da sulama tesisleri, barajlar, köprüler gibi altyapı projeleri ile konutlar yapıyor. şžencan. Türkiye'de geçmiş yıllarda olduğu gibi seçim ekonomisi uygulanmadığını vurguluyor: 'Eskiden böylesi seçimlerde kamu ve yerel yatırımlar artardı. şžimdi daha sağlıklı politikalar yürütülüyor ve bir 'yalancı bahar' havası yaşanmıyor. Ancak ben seçimlerden sonra projelerin daha hızlı başlayacağına inanı oranı.'

Bu arada çallıoğlu, Antalya Kundu bölgesindeki 40 dönümlük araziye kuracağı konut projesini seçimlerden sonra başlatmayı planlıyor.

METALCİLER TEMMUZDAN UMUTLU

Türkiye'nin önde gelen metal üreticilerinden Sarbak Metal, inşaat sektörüne yönelik pirinç (sarı) üretiyor. Bu ara mamul, inşaatlarda kapı kolu gibi malzemelerde kullanılıyor. Sarbak Metal Yönetim Kurulu Başkanı Andon Arakelyan, nisan ayında gerek iç gerek dış piyasada işlerin yüzde 20'ye varan oranlarda yavaşladığını anlatıyor. Bunun nedenini tam olarak anlayamadıklarını belirten Arakelyan, sözlerini şöyle sürdürüyor:
'Oysa ilk üç ay sektörümüz açısından iyi geçmişti. Bizim alanımızda 40'a yakın üretici firma var. Dekorasyondan elektroniğe kadar birçok sektöre ara mamul veriyoruz. Bakırcılar Derneği'nin verileri de yüzde 20'lik yavaşlamayı ortaya koyuyor. Sanırım sektörde temmuz ayından sonra tekrar hareket başlar. Zaten yılın ilk üç ayı iyi geçmişti. Yılın genelinden de ümitliyiz.'

'TÜKETİCİ TEDİRGİN'

Anadolu Barter, barter sistemini kullanarak Türkiye'de yarım kalmış inşaatları tamamlıyor. şžirketin işlerinin yüzde 60'ını inşaat sektörü oluşturuyor. Halen Konya'da bin, İstanbul'da da 750 konutluk projeleri tamamlamaya çalışıyor.

Anadolu Barter Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Dağtekin, özellikle global kriz döneminde inşaat sektörünün olumsuz etkilendiğini, şirketlerin ve tüketicilerin daha temkinli davranmaya başladığını vurguluyor. Aziz Dağtekin'e göre, sanılanın aksine Türkiye'de konut fazlılığı var. Ayrıca tüketici de devlete ve bankalara güvenmiyor. Bankaların yağmurlu havada şemsiyeyi çekeceklerine inanıyor. Dağtekin, 'Ben konut alma iştahının azaldığını düşünüyorum. Ancak bu durum müteahhitleri yeni proje yapmaktan alıkoymuyor' diyor.
Para