İnşaatta istihdam krizi!
Türk ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaatta son 8 aydaki durgunluk, rakamları inanılmaz boyutlarda aşağıya çekti. İnşaat, yarattığı istihdamı 8 yıl birden geri atarken, yapı ruhsat izinlerinde de yüzde 50'lere varan daralma yaşadı.
İnşaat sektörünün geçtiğimiz 8-9 yılda ekonomiye kazandırdığı istihdam, son 8 ayda yaşayan durgunluk nedeniyle eridi.
Karar Gazetesi'nden Denizhan Erkoç'un haberine göre; yeni yüzyıl içindeki en düşük işsizlik oranını gördüğümüz 2011'deki 1.6 milyon kişilik istihdam seviyelerini tekrar gördük. İnşaatta son 8 yılda 1.6 milyondan 2.2 milyona yükselen istihdam, 2019'un ilk çeyreği itibariyle tekrar 1.6 milyon seviyesine geriledi. Bu rakam inşaat sektörünün direkt etkilediği yaklaşık 200'den fazla yan sanayi ile birlikte 1 milyonu aştı.
Yine son 8 yılda yaklaşık 285 milyon metrekareye ulaşan yapı ruhsatları izinleri 2018 sonunda yüzde 50 azalarak 142 milyon metrekareye geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise bu rakam yaklaşık 19.6 milyon metrekare olarak gerçekleşti.
Yılın 3 çeyreğinde de bu durum devam ederse 2019'u 80-90 milyon metrekarelik yapı ruhsatı izniyle tamamlarız. Bunun anlamı ise 2018'e göre yüzde 50'lik bir daralma.
Diğer bir ifadeyle; sektördeki yeni proje sayısı son 2 yılda yaklaşık yüzde 75-80 oranında gerileme gösterdi. İçinde bulunduğumuz konjonktürün en kötü tarafı ucu açık bir belirsizliğe sahip olması. Daha önce yaşadığımız krizlerde, bir gece içinde tüm ekonomik dengeler değişiyordu.
Ancak birkaç hafta içinde yeni ekonomik şartlar netleşiyor ve herkes buna göre stratejisini/planını hazırlayıp yoluna devam ediyordu. Yani çarklar kötü de olsa dönmeye başlıyordu. Oysa yaşadığımız krizdeki belirsizlik 8 aydır sürüyor ve yarın ne olacağını kimse bilmiyor.