27 / 04 / 2024

İnsani geçim ücreti 5 bin 303 lira olarak belirlendi!

İnsani geçim ücreti 5 bin 303 lira olarak belirlendi!

İGİAD’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin 2022’de insani şartlarda aylık geçimini sağlayabilmesi için gereken İnsani Geçim Ücreti (İGÜ), 5.303 lira olarak belirlendi.



İGİAD'ın yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da 4 kişilik bir ailenin 2022 yılında insani koşullarda geçimini sağlaması için gereken İnsani Yaşam Ücreti (İGÜ) 5 bin 303 lira olarak belirlendi. Dernekten yapılan açıklamada, asgari ücret anlayışı yerine bu ücretin kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.

Sputniknews'de yer alan habere göre; Türkiye İktisadi Teşebbüs ve İş Ahlakı Derneği'nin (İGİAD) İnsancıl Geçim Ücreti Tespit Komisyonu tarafından yapılan araştırma sonucunda, İstanbul'da orta gelirli bir ailenin 2022 yılı İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) 5.303 lira olarak belirlendi. .

Dünya genelindeki ekonomik dalgalanmaların, 2021 yılında hem sağlık hem de ekonomik gelişmeler açısından işveren ve çalışanların tüm sektörlerini derinden etkilediğine ilişkin bilgilerin yer aldığı açıklamada, bu araştırma aileleri alarak 2004 yılından bu yana her yıl Aralık ayında gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin 12 farklı bölgesinden örnek alarak geçimlerini sağlamalarına yardımcı oluyor. Gerekli IGU seviyesinin belirlendiği belirtildi. İGİAD'dan yapılan açıklamada, mevcut asgari ücret anlayışı yerine İGÜ yaklaşımının kabul edilmesi gerektiği de belirtildi.

 İnsani geçim ücreti 5 bin 303 lira olarak belirlendi!

'Asgari ücret güncellemeleri 6 ayda bir yapılmalı'

İGÜ rakamının, dört kişilik iki çocuklu bir ailenin rahat bir yaşam sürmesi için aylık insani yaşam maliyeti hesaplanarak belirlendiğine dikkat çeken İGİAD, ekonomideki dalgalanmaların ve gıda fiyatlarındaki artışın 7 milyon vatandaşın alım gücünün yarı yarıya düşmesine neden olduğunu belirtiyor.

Konut, ulaşım ve diğer sektörlerdeki orantısız artışların gıda bazlı İGÜ hesaplamalarını zorlaştırdığının altı çizilen bilgilerde, İstanbul dışındaki bölgelerde uygulanması halinde İGÜ'nün ortalamanın korunmasına küçük de olsa bir destek sağlayabileceği ifade edildi. Bu yıla özel olarak asgari ücretlerde güncellemenin sadece ocak ayında değil, haziran ayında da yapılmasını öneren İGİAD, ilk 6 aylık enflasyonun yol açtığı reel gelir kaybının haziran ayında değerlendirilerek ücretlerde tekrar değerleme yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

İnsan Yaşam Ücretinin toplumsal dayanışma ve refah açısından önemli bir gösterge olduğuna değinen İGİAD'ın açıklamasında İGÜ'nün kapsamı ve yöntemi hakkında da detaylı bilgiler yer alıyor. İstatistik Kurumu (TÜİK) İstatistik Bölge Sınıflandırmasında 12 farklı bölgeye göre yapılan İGÜ araştırması; Bir ailenin gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, evde bakım, sağlık, ulaşım, iletişim, eğlence, eğitim hizmetleri harcamalarını içerirken, SGK vergi ve eğitim giderlerini dikkate almıyor. devlet tarafından karşılanmaktadır.
TÜİK'in ürettiği veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, işverenlerin ailesini geçindirmek için İstanbul'da bir çalışana ayda en az 5,303 lira ödemesi gerektiğini vurgulayan İGİAD, işverenlere insani bir yaşam ücreti vermek için harekete geçmelerini tavsiye ediyor.

4 kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı 7733 TL!

Yoksulluk sınırı 3 bin 408 lira 93 kuruş oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön