Ekonomi

Instagram’da yapacağınız alışverişlere dikkat! Bir anda banka hesabınız boşalabilir!

Instagram’dan yapılan alışverişlerde mağduriyetlerin ardı arkası kesilmiyor. Profillere göz boyamak için eklenen kaliteli görseller ve on binlerce sahte takipçi, her gün binlerce kişinin oltaya takılmasına yol açıyor. İşte detaylar... Bunların en az yarısı satın alınan ürünlerin gelmemesine ilişkin şikayetler

Şikayet platformlarına son bir yıl içerisinde sadece Instagram dolandırıcılığına ilişkin 50 binin üzerinde şikayet yapıldı. Bunların en az yarısı satın alınan ürünlerin gelmemesine ilişkin şikayetler. Bir o kadar kişinin de dolandırılmasına rağmen ‘nasılsa 500-600  liralık ürün, başımın gözümün sadakası olsun’ düşüncesiyle şikayet dahi etmediği düşünülüyor.

İşin ilginç tarafı ise çoğu dolandırıcı hesabın deşifre olmasına rağmen halen aktif olması. Bazıları ise yalnızca hesabın ismini ve kullanıcı adını değiştirip yoluna devam ediyor.

Peki, neler yapmanız gerekiyor? İşte detaylar...

ÖNCE FATURAYI SORUN

Aslında yapılan tek şey klasik göz boyama taktiği olarak göze çarpıyor. Önce on binlerce takipçi satın alınıyor, daha sonra ilgi çekici ürünlerin güzel görselleri profile ekleniyor. Bir de fiyatı çok düşük gösterince ve ‘kargo ücreti bize ait’ denilince binlerce vatandaş buna inanıyor. Söylenen IBAN numarasına ücret yatırılınca müşteri hemen engelleniyor. Bazıları ise sebebi bilinmeyen bir şekilde hem farklı hem de kirli ürünler gönderiyor. Tabii hiçbirinde fatura da olmuyor. Dolandırıcılar genelde profilde sergilenen ürünleri göndermiyor ve ürünleri yoruma kapalı tutuyor.

ALAKASIZ ÜRÜNLER GELİYOR

Instagram’dan yaptığı alışverişte dolandırıldığını belirten Elif C, başına gelenleri şu şekilde anlattı: “Antalya Manavgat’ta olduğunu söyleyen Tuğçe K. isimli kişinin elbise platformu var. Bu hesaptan kaban sipariş etmiştim. 640 lirayı kapıda kredi kartıyla ödedim. Zira ödeme yapmadan kargo ürünü teslim etmiyor. Fakat gelen ürünle sipariş ettiğimin ilgisi yoktu. Faturasız, etiketsiz ve üzerine parfüm sıkılmış temiz olmayan bir üründü. WhatsApp’tan durumu kendilerine ilettim ancak dönüş yapmadılar, ürünü de iade almadılar. İlgili kargo firmasını da aradığımda oradaki görevlinin beni dolandıranları savunması da ayrıca düşündürücüydü.”

ANINDA ENGELLİYORLAR

Arif isimli bir mağdur da Instagram sayfasından salıncak satın aldığını söyleyerek, “Parayı ödedim ancak ortada ürün yok. İlgili şahıslara bu durumu sormam sonrası engellendiğimi anladım. Şimdi hiçbir şekilde söz konusu sayfaya ulaşamıyorum. Karşımda muhatap yok” dedi. Tahsin B isimli başka bir kişi de yine Instagram’daki bir giyim hesabından nasıl dolandırıldığını anlattı: “Ürünleri beğendim 2 alt 2 üst kombin istedim ve bedenini WhatsApp’tan attım. Ancak gelen ürünle sipariş ettiğim ürünün ilgisi yok. WhatsApp hesaplarından kendilerine defalarca mesaj attım ama hiçbirinde cevap verilmedi.”

DOLANDIRICI HESAP NASIL ANLAŞILIR?

2023 BES’te büyük değişiklikler yaşandı! İşte 7 soruda BES’teki değişiklikler

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri artık öyle tuzaklar kuruyor ki! Duyunca şoke olacaksınız! Bu oyuna sakın gelmeyin!

Pul biber fiyatları resmen uçtu! Sadece ağızlar değil cepler de yanacak! Fiyatı 250 TL’ye dayandı!