İnternet zamları katlandı! Bir ailenin aylık iletişim maliyeti yüzde 300 oranında arttı...
Yüksek enflasyon ile beraber Türkiye’de hizmetlere yapılan zamlar arttığı kaydedildi. Buna göre, bir ailenin aylık iletişim maliyetleri yüzde 300 zamlanırken, özellikle internet faturaları neredeyse ikiye katlandı.
Yüksek enflasyonla mücadele süreci devam ederken Türkiye, zam oranlarında enflasyonu katlıyor. İnternet hizmetlerinde Türkiye, dünyanın en yavaş internetine sahip ancak bedeli yüksek ülkelerden biri olduğu belirtildi.
Sözcü’nün haberine göre, İnternet hızı sıralamasında 161 ülke arasında 106. sırada bulunan Türkiye’de bu hizmete, aylık 100 megabit (Mbps) kullanıma ortalama 483 lira bedel ödenerek erişilebiliyorlar.
TÜRKİYE DÜNYANIN EN GERİSİNDE YER ALIYOR
Speedtest Küresel Endeksi verilerine göre, sabit geniş bant internet hızında 42.90 megabit (Mbps) hıza sahip Türkiye; Venezuela, Güney Afrika, Bangladeş gibi ülkelerin gerisinde, 161 ülke arasında 106. sırada kendine yer bulabiliyor.
Öte yandan, Türkiye, dünya genelinde ortalama 85 Mbps olan internet hızının da ancak yarısı kadar hıza sahip. Mobil internet hızında da Türkiye, 111 ülke arasında 46.37 Mbps hızla 58. sırada yer alıyor. Mobil internet hızında da Güney Afrika, Arnavutluk, Surinam, Moldova gibi ülkelerin ardından sıralanan Türkiye, GSM operatörlerinin sağladığı bu hizmeti de pahalıya kullanıyor.
İNTERNET HİZMETİ PAHALI
Son zamanlarda sabit geniş bant ve mobil internet sağlayan operatörlerin yaptığı zamla birlikte vatandaşlar, düşük hızdaki internet hizmetini daha da pahalıya satın almak zorunda kalıyor. Picodi Türkiye’nin verilerine göre Türkiye’de 100 Mbps internetin ortalama aylık bedeli 12.7 Euro’yu, güncel kurla 483 lirayı buldu. Dünyada en pahalı internet, aylık 100 Mbps kullanımın 75.1 Euro ile ücretlendirildiği Norveç’te bulunuyor. Gelir düzeyinin en yüksek olduğu ülke- lerden olan Norveç’te internet hızı ise Türkiye’yi yaklaşık 3’e katlıyor.
Operatörlerin tarifelerine yaptıkları zamlar tepki çekmiş, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın ‘İnternet, damacana sudan ucuz’ açıklaması yapmıştı. Türk Telekom CEO’su Önal, 4 kişilik bir ailenin ortalama damacana su masrafının bir ayda 600 ile 800 TL arasında olduğunu hesaplayarak “Operatör tarifeleri sudan ucuz dersek, yanlış olmaz” denilmişti.
4 kişilik ailenin iletişim masrafı neredeyse yüzde 300 arttı. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin verilerine göre ise 1 sabit hat, 1 ev interneti ve 4 mobil abonelik üzerinden 2023 yılında 4 kişilik bir ailenin aylık iletişim maliyeti 745 lirayı buluyor. En çok kullanılan tarifelere bakıldığında ise 4 kişilik bir ailenin aylık iletişim masrafı 2.350 TL’ye, yıllık ise 28 bin 200 TL’ye çıktı. Veriler iletişim maliyetinin 2023’e göre yüzde 215 arttığını gösteriyor. Aynı dönemde damacana su fiyatları ise yüzde 106 artışla 48.5 TL’den 100 TL’ye kadar yükseldi.
Kiralara Ekim'de ne kadar zam yapılacak? Ev sahipleri ve kiracılar şimdi bu rakamlara bakın!