25 / 12 / 2024

İNTES müteahhitlik kriterlerinin belirlenmesini istedi!

 İNTES müteahhitlik kriterlerinin belirlenmesini istedi!

Müteahhitlerin İş Deneyim Belgeleri'nin alınıp-satılır hale gelmesi önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.




Mesleğin kriterlerinin yeniden belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken İNTES, sektörde haksız rekabet yaratan kişilerin önüne, belirlenecek kriterlerle geçilebileceğine dikkat çekiyor.

İnşaat sektöründeki büyüme ile birlikte müteahhitlik sektöründe de rekabet kızgınlaşmaya başladı. Özellikle küresel krizle birlikte yurtdışında verilen müteahhitlik hizmetlerinde kıran kırana bir rekabet sözkonusu.

Geçmişte müteahhitlerin kamudan iş alabilmeleri için aranan evraklar arasında müteahhitlik karneleri yeterli olurken artık İş Deneyimi Belgesi önem kazandı.

Ancak İş Deneyimi Belgesi’nin artık alınır-satılır hale gelmesi sektörde haksız rekabet yaratılmasına neden oluyor. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES)Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, müteahhitlik kriterlerinin yeniden belirlenip sektörde yaratılan haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğini söylüyor.

Kamuya iş yapmak isteyen firmaların mesleki ve teknik yeterliliklerinin belirlenmesi için gerekli belgeler arasında ‘İş Deneyim Belgeleri’nin yer aldığını hatırlatan Koçoğlu, “Son dönemde ‘İş Deneyim Belgeleri’ alınır satılır hale geldi. Uygulamalarda öyle sorunlarla karşılaşıyoruz ki, bugün maalesef yıllarca eleştirdiğimiz müteahhitlik karnesini arar hale geldik” diyor.

Sektör önüne bakmalı

Koçoğlu, yurtiçi ve yurtdışında çok önemli işler alan müteahhitlik sektörünün artık ‘kaliteli iş’ bağlamında önüne bakması gerekirken, uygulamadaki önemli aksaklıkların bir açıdan ‘haksız rekabete yol açtığına dikkat çekiyor. İmar Kanunu’nda 5940 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikle müteahhitlere yetki belgesi zorunluluğu getirilmiştir Bu sistemde, müteahhidin yetki belgesine sahip olabilmesi için ilgili müdürlükteki başvuru formunu doldurması ve bağlı olduğu meslek odasına kayıt belgesi ile şirket sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi’nin aslını vermesi yeterli oluyor. Konuyla ilgili yönetmeliğin müteahhitlik kriterlerinin belirlenmesine yönelik bir açılım getirmesi gerekirken, sadece ‘kayıt tutmak, numara verilmesi ve müteahhidin sorumluluğunun belirtilmesini’ düzenlediğini vurgulayan Koçoğlu, yetenekli olmayan müteahhitler, aşırı düşük teklifler ve ihalesi sonrasında şikayet başvurularının işleyişi belirler hale geldiğini söylüyor.


Geciken iş pahalı oluyor

İnşaat sektöründe eser üretenlerin, kriter ve I standartlarının acilen belirlenmesi gerektiğini söyleyen Koçoğlu yaşanan sıkıntıları şöyle özetliyor: "Yetenekli olmayan müteahhitler, aşırı düşük teklifler ve ihalesi sonrasında şikayet başvuruları yüzünden 2-3 yılda bitecek bir iş, 1-2 yıl gecikiyor. Oysa geciken iş en pahalı iştir! Bu konuya el birliği ve kararlılıkla son vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'de inşaat sektörüne kalıcılığı hedefleyen, mesleki sorumluluk taşıyan, mühendislik bilim dalına dayalı hizmet üretenler egemen olmalı.”

Mortgage



Geri Dön