İntifa hakkı devri nasıl olur?
Taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde intifa hakkı kurulabiliyor. Peki, intifa hakkı devredilebilir mi? İntifa hakkı devri nasıl olur?
İntifa hakkı devri nasıl olur?
İntifa hakkının kurulması ile gayrimenkulün maliki, eşyanın veya hakkın, öz değerini kendisinde tutmakta; buna karşılık bunlardan elde edilecek yararları belirli bir kişiye tahsis etmiş oluyor.
İntifa hakkı, şahsa bağlı irtifak hakları arasında yer alıyor. İntifa hakkının konusu sadece gayrimenkul ile sınırlı olmuyor. Menkul, hak veya malvarlığı da intifa hakkının konusunu oluşturabiliyor.
İntifa hakkı, hak sahibine, zorunlu olarak, ayrılmaz bir biçimde bağlanıyor. İntifa hakkı, gerçek kişi lehine tesis edilebileceği gibi tüzel kişi lehine de tesis edilebiliyor. Hatta birden çok kişi adına tesis edilen intifa hakkının, müşterek veya iştirak halinde olması da mümkün.
İntifa hakkı, hak sahibine, yalnız yararlanma yetkisi sağlıyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi malın öz değeri malikte kalıyor. Bu nedenledir ki intifa hakkı sahibi, intifa konusu üzerinde, hukuki tasarrufta bulunamıyor.
İntifa hakkı devri nasıl olur?
İntifa hakkı sahibi, intifakın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebiliyor.
İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü oluyor.
Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade ediyor.
İrtifak hakkı için nereye başvurulur?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com