26 / 11 / 2024

İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2016!

İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2016!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak tesis edilirken tapuda belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, intifa hakkı tesisi tapu harcı 2016 ne kadar?




İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2016!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak, bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı oluyor.


Gerçek kişilerde intifa hakkı, hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor. Kişinin ölümü halinde, hak da sona ermiş oluyor. 


Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredemiyor ve mirasçılara geçemiyor. Tüzel kişilerde ise bu hak en çok 100 sene ile sınırlı oluyor.


İntifa hakkı verildikten sonra mal sahibinde kuru mülkiyet kalmış oluyor. İntifa hakkı sahibi de, taşınmazı kullanma hakkına sahip oluyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir? İntifa hakkı süresi nedir?


İntifa hakkı için gerekli belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat ediliyor. 


İntifa hakkı için gerekli belgeler..

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.


İntifa hakkı tesisi harcı 2016..

2016 yılı tarifesine göre; İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.




İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com





Geri Dön