Emlak Terimleri

İntifa hakkının kaldırılması davası nasıl açılır?

İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir. Sözleşmeyle tesis edilen intifa hakkının kaldırılması için dava açılabiliyor. Peki, intifa hakkının kaldırılması davası nasıl açılır?

İntifa hakkının kaldırılması davası nasıl açılır?

İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir.İntifa hakkı sözleşmeyle kurulabildiği gibi; Mahkeme kararıyla ve kanuni olarak da kurulabiliyor. İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor.


Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi veriyor. 


Sözleşmeyle tesis edilen intifa hakkının kaldırılması için dava açılabiliyor. Peki, intifa hakkının kaldırılması davası nasıl açılır?


Sözleşmeyle tesis edilen intifa hakkının kaldırılması davasında intifa hakkı sahibinin sözleşme dahilinde bulunan anlaşmalı hükümleri yerine getirmediğini öne sürecek ispatınız ve resmi belgelerinz varsa sözleşmenin feshini isteyebilirsiniz. 


Bu durumda fesih için geçerli bir resmi sözleşmenizin bulunması gerekiyor. Eğer sözleşmeye aykırı haller var ise sözleşmenin feshi istenebiliyor. Konu ile ilgili dava örneği aşağıda yer alıyor;


T.C.

YARGITAY

14. Hukuk Dairesi


ESAS NO   : 2013/4533

KARAR NO: 2013/6518  

YARGITAY İLAMI


MAHKEMESİ   : Gölcük 1. Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mah. Sıf.)


TARİHİ  : 03/10/2012

NUMARASI  : 2012/246-2012/508

DAVACI    : Cemil Tamer Yazar

DAVALI    : Sevgi İş



Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 09.05.2012 gününde verilen dilekçe ile intifa hakkının terkini istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 03.10.2012 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:


K A R A R


Dava, çıplak mülkiyeti davacıya ait olan 5602 parsel sayılı taşınmazın 8 no'lu bağımsız bölümünün tapu kaydının beyanlar hanesinde yer alan "İskender kızı Sevgi Yazar lehine ölünceye kadar intifa hakkı başlama tarihi 07.03.2007" şeklindeki intifa hakkına ilişkin şerhin terkini istemine ilişkindir.


Davalı, davanın reddini savunmuştur.


Mahkemece, 15.05.2012 tarihli ön inceleme tespit tutanağıyla davaya aile mahkemesi sıfatıyla bakılmış davanın kabulüne karar verilmiş olup, hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.


4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4. maddesi hükmü gereğince Aile Mahkemeleri 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun Üçüncü Kısmı hariç olmak üzere İkinci Kitabı ile 03.12.2001 tarihli ve 4722 sayılı Türk Medeni Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanuna göre aile hukukundan doğan dava ve işleri görmekle görevlidir.


Somut olayda ise; davacı çıplak mülkiyeti kendisine ait olan 5602 parsel sayılı taşınmazın 8 no'lu bağımsız bölümünün tapu kaydında yer alan intifa hakkına ilişkin şerhin terkinini istemektedir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık 4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4. maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden uyuşmazlığın çözüm yeri aile mahkemesi değil asliye hukuk mahkemesi olmalıdır.


./..


2013/4533-6518 -2-


Mahkemece değinilen bu husus gözetilmek suretiyle dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar vermek gerekirken davanın esası hakkında araştırma ve inceleme yapılarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu sebeple kararın bozulması gerekmiştir.


SONUÇ: Davalı vekilinin temyiz itirazlarının yukarıda açıklanan nedenlerle kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, 02.05.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


Başkan Üye Üye Üye Üye


A.Sezgin H.N.Yılmazcan S.Ateşel İ.T.Ataman A.S.Altıntaş


Okundu:


M.Yaşar               

M.A.Dedeli


İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com