Kentsel Dönüşüm

İPA Başkanı Buğra Gökce'den kentsel dönüşüm açıklaması: Süreç doğru yönetilemedi!

İPA Başkanı Buğra Gökce, megakentteki kentsel dönüşüm süreci ve deprem riski ile ilgili konuştu. Gökce, dönüşümde sürecin doğru yönetilmediğini dile getirdi. İşte o açıklama...

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, İstanbul’un depreme hazır olup olmadığını, binaların dönüşümünü, binaların depreme ne kadar dayanıklı olduğunu, hangi bölgelerin riskli olduğunu ve bina stokunun son durumunu değerlendirdi. 

Medyascope Haber Müdürü Göksel Göksu'nun sorularını yanıtlayan Buğra Gökce, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin depreme yeterince hazırlıklı olmadığına dikkat çekti. 

DEPREM MEVZUATI 2000-2011 DÖNEMİNDE YOĞUNLAŞTI 

İPA Başkanı Buğra Gökce, 25 senedir depreme karşı önemli çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, bu adımların yetersiz kaldığının altını çizdi ve "Bu süreçte birçok yasa çıkarıldı, önemli kaynaklar alındı ve vergi toplandı, fakar bugün geldiğimiz noktada ne bunların yeterli olduğunu ne de sorunlarımızın çözüldüğünü görebiliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Gökce, Türkiye’nin depreme ilişkin mevzuat sürecine bakıldığında, 1999 depremi sonrasında özellikle 2000 ile 2011 yılları arasında önemli düzenlemelerin yapıldığına vurgu yaptı ve şunları söyledi:

"1999'daki deprem bize bir uyarı oldu. Bu dönemde çok sayıda yasa, yönetmelik ve tebliğ çıkarıldı. Fakatbu adımların birçoğu ne yazık ki deprem sorununu çözmede yeterli olmadı."

Buğra Gökçe, 5393 sayılı Belediye Kanunu’na eklenen 73. maddeyle Türkiye’nin literatürüne ilk defa kentsel dönüşüm kavramının dahil olduğunu aktardı. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM VAHŞİCE UYGULANIYOR

Kentsel dönüşümün bazı bölgelerde yanlış uygulandığını dile getiren İPA Başkanı Buğra Gökce, özellikle Ankara’da bu kavramın en vahşi şekilde uygulandığına, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilerek birçok bölgeyi depreme karşı koruma amacıyla dönüşüm alanı ilan ettiklerine, ancak bu sürecin doğru yönetilmediğine dikkat çekti. 

Buğra Gökce, epreme karşı alınan tüm bu tedbirlere karşın, Türkiye’nin hâlâ büyük bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı ve daha fazla çalışmanın gerektiğinin altını çizdi. 

Emlak sektörünede yeni dönem 4 gün sonra başlıyor! 

Faiz indimi yaklaştıkça konut tarafında hareketlilik artıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Konut piyasasını yakından takip ediyoruz!

TMSF, Hazine mülkiyetindeki  Bizim Menkul Değerler AŞ’yi 380 milyon TL’ye satışa çıkardı!