23 / 11 / 2024
fuzul

İpekböceği 1 ay sonra yolculu seferlere başlayacak!

İpekböceği 1 ay sonra yolculu seferlere başlayacak!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, vatman koltuğuna geçip, Atatürk Caddesi ’ne kadar çıkardığı Türkiye’nin ilk yerli tramvayı İpekböceği'nin 1 ay sonra yolculu seferlere başlayacağını söyledi...





Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin danışmanlığında üretilen ve Heykel Garaj T1 hattında kullanılacak olan Türkiye’nin ilk yerli tramvayı ‘İpekböceği’ boş test sürüşlerini başarı ile geçerken, 19 bin 740 kilo ağırlığındaki kum torbalarıyla 1 ay boyunca test edilecek. 


Büyükşehir Belediyesi’nin danışmanlığında Durmazlar Firması tarafından üretilen ve test sürüşlerine iki gün önce başlanan Türkiye’nin ilk yerli tramvayı ‘İpekböceği’ yaklaşık 38 tonluk boş ağırlığı ile testlerden başarı ile geçti. Hat üzerinde yaşanabilecek aksaklıkların görülmesi amacıyla yapılan testler sırasında bazı bölgelerde rayların 2-3 milimetre kalınlığında ziftlerle kaplandığı ve bu tabakanın izolasyon görevi görüp, akım döngüsünü engellemesi nedeniyle aracın güçten düştüğü gözlendi. Bunun üzerine çalışmaları başlatan ekipler, ziftle kaplanan rayları temizledi. Yaklaşık 6,5 kilometrelik hattın temizlenmesinin ardından tramvay kesintisiz 5 turu sorunsuz bir şekilde tamamladı.


Yolculu seferler bir ay sonra

Test sürüşlerini yakından takip eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de dün gece vatman koltuğuna oturduğu yerli tramvayı, Atatürk Caddesi’ne kadar çıkardı. Yerli tramvayın Bursa projesi değil bir Türkiye projesi olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, “İpekböceği, Türk mühendisliğinin geldiğini noktayı gösteren önemli bir eser. Devam eden test sürüşlerinde görülen aksaklıklar hemen gideriliyor. Şu ana kadar önemli bir sorun yaşanmadı. Boş olarak yapılan sürüşlerin sorunsuz tamamlandığını söyleyebiliriz. Şimdi kum torbalarıyla testler yapılacak ve 1 ay sonra da yolculu seferleri başlatacağız. Şimdiden Bursa’mıza hayırlı olsun” dedi.


“Başarı hazımsızlığı var”

Yerli Tramvay Proje Danışmanı Taha Aydın, test sürüşleri sırasında tramvayın bazı noktalarda durmasının, kasıtlı olarak sosyal medyada çarpıtıldığını belirterek, Bursa’da projenin başarısızlıkla sonuçlanmasını arzulayan bir gurup olduğunu iddia etti. Tramvayın belli noktalarda durmasını teknik olarak açıklayan Aydın, “Kataner sistemde, üst kablodan alınan enerji tekerler vasıtasıyla raylara verilir. Akım döngüsü bu şekilde sağlanır. Ancak yol asfaltlama çalışmalarının ardından bazı bölgelerde rayların üzeri zift ile kaplanmış. Üzerinden araçların da geçmesiyle buralarda 2 – 3 milimetreye varan tabakalar oluşmuş. Bu bölgelerde akım döngüsü tam olarak sağlanmadığından araç güçten düşüyor. Bu noktalarda temizlikler yapıldı ve bu duraksamanın ardından tramvay sorunsuz olarak tam 5 tur attı. Ancak bu projenin başarısızlıkla sonuçlanmasını bekleyen bir grup var ki, tramvayın durduğunu görünce sevinçle sosyal medyada ‘tramvay yolda kaldı’ diye duyurular yaptılar. Oysa yarım saat daha bekleselerdi tramvayın sorunsuz bir şekilde yoluna devam ettiğini göreceklerdi” diye konuştu.


Sabunlu raylarda test edildi

Uluslararası sertifikasyon kuralları gereği test pistinde tüm testlerin yapıldığını hatırlatan Aydın, “Test sırasında eğimli bölgeler özel bir sabunla kaplanıp, hem çıkış hem de inişte durma kabiliyeti inceleniyor. Bizim ürettiğimiz tramvay çift motor grubuna sahip olmasına rağmen, bu testi tek motor grubunu kullanarak geçti. Sabunla kayganlaştırılan raylarda tüm hava koşulları simule edildi. Yani kar, kış, yağmur gibi her türlü hava koşullarında tramvayımız sorunsuz bir şekilde işleyecek. Normal hatta yaptığımız denemelerde de yüzde 8 eğimde çıkış ve duruşlarda hiçbir sorun yaşamadık. Saatte maksimum 70 kilometre olan hızı emniyet açısından 50 kilometre ile sınırlandırdık ve şimdi 19 bin 740 kilo kum torbası koyarak tam dolu ağırlıkta testleri yapacağız. Uluslararası kurallar gereği bu test 1 ay sürecek. Bu testlerin başarıyla tamamlanmasının ardından da yolculu seferler başlayacak” diye konuştu.


Başarıya gölge düşürmek isteniyor

Yerli tramvayın Türk mühendisliğinin gururu olduğunu ifade eden Aydın, “Bursaray hattında kullanılan vagonlar Alman Bombardier firması tarafından üretildi. Bu araçlar Bursa’ya geldiğinde tam 4 ay test edildi. Hatta araçlar geldiğinde klimalar çalışmadı, kapılar kendiliğinden açılıp, kapandı. Bazılarının fren sisteminde sorunlar yaşandı. Oysa Türk mühendislerinin ürettiği araç, henüz testlerin ikinci gününde gölgelenmeye çalışılıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Aracın çalışmaması için fırsat kollayan bir grup var. Ancak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki testlerimiz 1 ay sürecek ve merak eden halkımız hattımızın çevresinde durabilir. Yerli tramvayın Bursa caddelerini nasıl sorunsuz bir şekilde turladığını herkes 1 ay boyunca görecek” diye konuştu.


Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön