Emlak Terimleri

İpotek fek yazısı nereden alınır?

Taşınmaz üzerinde ki ipoteğin kaldırılması için ipotek fek yazısının alınması gerekiyor. İpotek fek yazısı ücretinin kanunen bir geçerliliği bulunmuyor. Peki, ipotek fek yazısı nereden alınır?

İpotek fek yazısı nereden alınır?


Konut kredisi, banka tarafından konutun ipotek altına alınarak, konutun değerine göre verilen bir kredi türü olarak ifade ediliyor. Yani konut kredisi, konut alırken mecburi bir aşama olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredilerinde bankalar alacağını teminat altına almak için, alınacak evin ya da kredi borçlusu üzerine olan bir başka evin üzerine kendi adlarına ipotek tesis ediyorlar.


Konut kredisi alma şartları arasında,  kişiye ve alınacak konuta göre değişkenlik gösteriyor. Konut kredisi alacak tüketicide aranan özellikler; aylık gelir gider durumu, maaş ve maaş dışı gelir belgeleri, geçmiş dönem ödeme bilgileri (kredi skorlaması) ve konutta aranan özellikler; İnşaat ruhsatı, kat irtifakı, kat mülkiyeti gibi tapulardan en az birinin olması gerekiyor. Alınacak ev inşaat halinde ise, banka kendi anlaşmalı olduğu inşaat projelerinden kredi vermeye yönlendiriyor.


Kredi borcunun hepsinin bitmesi halinde taşınmaz üzerinden ipoteğin kaldırılması için ipotek fek yazısının alınması gerekiyor. Peki, ipotek fek yazısı nereden alınır?


İpotek fek yazısı nereden alınır?

İpotek fek yazısı ilgili banka tarafından alınabiliyor. İlgili bankadan ipotek fek yazısı alınması ile ev üzerinde ki ipotek kaldırılmış oluyor. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için banka, tüketiciden ücret talep edebiliyor. Ücret bankadan bankaya değişibiliyor.


İpotek işlemlerinin mali yönü..

1. Taşınmaz malların satış işlemlerinde, satış bedeli üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı belirlenen oranında tapu harcı tahsil edilir. (Harca esas bedel;  ilgili belediyece bildirilen  Emlak  beyan değerinden az olamaz. Eğer satış bedeli, belediyece hesaplanan emlak beyan değerinden az ise; satış değeri ve harca esas değer ayrı ayrı bildirilir, harçlar beyan değeri üzerinden hesaplanır, satış değeri tapu üzerine ayrıca yazdırılır)

2. Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti alınır.

3. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.

4. Banka kredili işlemlerde, tapudan verilecek ipotek resmi senet örnekleri için suret harcı 

5. satış ve ipotek işlemi ayrı ayrı yapılıyorsa ipotek işlemi için döner sermaye ücreti.


İpotek kaldırma bedeli ne kadar?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com