08 / 05 / 2024

İpotek fekki nedir? Fek yazısı nasıl alınır?

İpotek fekki nedir? Fek yazısı nasıl alınır?

İpotek fekki nedir? Fek yazısı nasıl alınır? Sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte İpotek fekkine dair detaylar!



İPOTEK FEK YAZISI NEDİR?

Ev kredisi ödendiği zaman ipoteğin kaldırılma durumu için banka tarafından hazırlanan belgeye fek yazısı denilmektedir. Fek yazısı, banka tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne verilir ve işleme yapıldıktan sonra ev üzerindeki ipotek kaldırılır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tapu Tescili Tüzüğünün 88. maddesinde ilgililerin belgeleri elden teslim edemeyeceği açıklanır. Fek yazısı için başvurulan bankanın, ilgili tapu müdürlüklerine fek yazısını göndermesi gerektiği söylenir.

Bankadan fek yazısının istenebilmesi için ev kredisi borcunun tamamının ödenmiş olması gerekir. Gayrimenkul sahibi, konut kredisi aldığı bankaya başvurarak fek yazısı hazırlanmasını talep eder. Bankalar, ipotek fekki yazısı ücreti talep edebilmektedir. Bu nedenle borçlu ile banka arasında imzalanan konut kredisi sözleşmesinde, ipotek fekki hazırlanması için ücret talep edilmeyeceğine dair bir madde olup olmadığına bakılmalıdır. Böylece kredi vadelerini ödeyen borçlu, ek bir ücret ödemeden fek yazısına kavuşabilir. Banka bu maddeye rağmen ücret talep ettiği takdirde gayrimenkul sahibinin itiraz etme hakkı bulunur.

FEK YAZISI ALMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİR?

Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması istenildiğinde fek yazısının alınabilmesi için yapılması şu adımlar takip edilmelidir;

  • İpotek edilen gayrimenkule ait tapu senedi elde bulundurulmalı.
  • Tapu senedi eğer yoksa gayrimenkule ait ada ve parsel numaralarının yer aldığı resmi belge.
  • Tapu senedi veya ada ve parsel bilgilerinin yer aldığı evraklar olmadığı takdirde gayrimenkul sahibinin sözlü beyanı.
  • Alacaklıların mülkün yeni sahibi olan borçlunun fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisi sunulmalıdır.
  • Gerçek kişilerden T.C. kimlik numarası, tüzel kişilerden vergi numarası istenir.
  • Alacaklının 1, borçlunun 2 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı istenir.
  • Alacaklı ya da gayrimenkulün yeni sahibinin temsilcilerinin bulunması halinde temsil etme yetkisini gösteren belgeyi ortaya koyması istenebilir.

 


Geri Dön