28 / 04 / 2024

Irak, Türk müteahhitleri çağırıyor: Büyük bütçeler ayırdık!

Irak, Türk müteahhitleri çağırıyor: Büyük bütçeler ayırdık!

Irak, The Marmara Otel 'de düzenlenen “Türkiye – Irak Ekonomi Zirvesi ”nde Türk firmalarını Irak 'a yatırım yapmaya çağırdı. Yeni hastaneler, okullar kurulması gerektiğini hatırlatan  Basra Parlemento Başkanı  Jabar, yatırımlara yüksek bütçeler ayırdıkl



Pyramids Group Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Sherif Hashiem 'in açılış konuşmasıyla başlayan zirvede sırasıyla, Bağdat Valisi Dr. Salah Abdelrazaq, Basra Parlemento Başkanı Jabbar Amen Jabar, Basra Elektrik Müdürü Hussain Mohemmed Hasan, Basra Petrol Müdürü Dhyaa Jaafar Hyjam, Erbil Ticaret Bakanı Vekili Aziz İbrahim Azeez, Erbil Fuar Alanı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Ahmed Abdulrahim ve Musul Ticaret Odası Başkanı Mukbil Aldabaagh Türkiye 'nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 300 yatırımcıya seslendi.

Irak ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler, Pyramids Group Fuarcılık tarafından düzenlenen ''Türkiye-Irak Ticaret Zirvesi''nde değerlendirildi. Zirvenin açılışında konuşan Bağdat Valisi Abdelrazaq, petrol ülkesi Irak'ın bu yıl yeni projeler için 30 milyar dolar ayırdığını, bunun gelecek yıl daha da artacağını söyledi.

Ülkede her alanda yeni projelerden bahsedildiğini anlatan Abdelrazaq, Irak'ın bayındırlıkta en fazla açığı olan 10 ülke arasında yer aldığını vurguladı.

Bu açıktan dolayı ülkede 10 milyarlarca dolarlık yatırım ihtiyacı olduğunu ifade eden Abdelrazaq, Irak'ın yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunun altını çizdi.

Bağdat'ta Türk firmaları ile birçok alanda işbirliği yapılabileceğini söyleyen Abdelrazaq, Türk firmalarının kaliteli üretimi hızlı ve Avrupa'dan daha ucuza yapabildiğini anlattı. Türk firmalarını kendilerine daha yakın hissettiklerini dile getiren Abdelrazaq,  altyapı, turizm, telekom alanlarında Türkiye'den firmaları Irak'ta görmek istediklerini söyledi.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin siyasi ve ekonomik anlamda geliştiğini, firmaların da bu ilişkilere destek olduğunu belirten Abdelrazaq, vize kolaylıklarının da ilişkileri rahatlattığını anlattı.

''IRAK'A çİNLİ FİRMALARDAN ÖNCE GİRİN''

Basra Parlamento Başkanı Jabbar Amen Jabar da Basra'da günlük petrol üretiminin 2 milyon varil olduğunu, buradan Basra'nın bütçesine önemli kaynak aktarıldığını söyledi.

Bölgede yeni hastaneler, okullar kurulması gerektiğini hatırlatan Jabar, yatırımlara yüksek bütçeler ayırdıklarını bildirdi.

Türk firmalarının Basra'ya girmesini güçlü bir şekilde desteklediklerini ifade eden Jabar, ''Türk firmalarına (gelin işleri alın projelere girin) diyoruz. Biz bunu çok istiyoruz'' dedi.

Türk firmalarının ülkedeki yabancı yatırımların öncü olmasını istediklerini söyleyen Jabar, ''çinli firmalar neden sizin rakibiniz olsun Siz Irak'a onlardan daha önce girin'' dedi.

Basra Petrol Müdürü Dhyaa Jaafar Hyjam da bölgede günlük 2 milyon varil olan petrol üretimini gelecek 4 yıl içinde 12 milyon varile yükseltmeyi istediklerini belirterek, bunun yapılması zor bir iş olduğunu ancak bunu başaracaklarını söyledi.

Böyle bir hedefin 4 bin yeni kuyu açılması anlamına geldiğini belirten Hyjam, ''Bu da yatırımcı şirketlere büyük fırsatlar sunuyor. Biz bu sektördeki bütün firmaların Basra'ya gelmesini istiyoruz. Türk firmaları da buyursun gelsinler'' dedi.

Bu alanda yer üstü inşaatlarla ilgili de fırsatlar olduğuna dikkati çeken Hyjam, ''Bizim küçük değil büyük hedeflerimiz var. Basra petrol merkezi olacak. Türk yatırımcılara bölgede emniyetli yerler verebiliriz, buyursun gelsinler'' diye konuştu.

ELEKTRİK ÜRETİMİ KONUSUNDA TÜRKİYE'DEN YARDIM TALEBİ...

Basra Elektrik Müdürü Hüseyin Muhammed Hasan da Irak'ın en büyük problemlerinden birinin elektrik olduğunu belirterek, Türkiye'den bu konuda yardım istediklerini söyledi.

Irak'taki elektrik üretim sisteminin çok eski olduğunu anlatan Hasan, Basra'nın üçte birine elektrik verebildiklerini, elektrik üretiminin, bugünkü mevcudun en az iki katına çıkarılması gerektiğini bildirdi.

Hasan, elektrik üretimiyle ilgili Irak'ın yeni tesislere ihtiyacı olduğunu ve firmalara önemli fırsat sunduklarını söyledi.

Birçok ülkenin çevreyle dost üretim teknolojileri geliştirdiğini, Irak'ın hertürlü doğal kaynağa sahip olduğunu belirten Hasan, yatırımcıları ülkesine çağırdı.


Geri Dön