30 / 04 / 2024

Irak Ulusal Müzesi 12 yıl sonra tekrar açıldı!

Irak Ulusal Müzesi 12 yıl sonra tekrar açıldı!

Irak Ulusal Müzesi, ABD işgalinin ardından uğradığı yağmanın yaralarını sardı. Müze, 12 yıl sonra yeniden ziyarete açıldı. Saddam Hüseyin döneminde müzede kayıtlı bulunan eserlerden en az 15 bininin işgalle birlikte yağmalanmıştı.



Iraklı yetkililer, Saddam Hüseyin döneminde müzede kayıtlı bulunan eserlerden en az 15 bininin işgalle birlikte yağmalandığını, 12 yıl süren takip ve restorasyon süreciyle bu eserlerin 4 bin 300'ünün yerine konduğunu açıkladı. Uluslararası kurumlarla da işbirliği yapan Irak yetkili makamları, halen kayıp olan 10 binin üzerindeki parçanın ülkeye geri getirilmesi için yoğun bir diplomasi yürütüyor. Önceki gün Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin kurdeleyi bizzat kestiği açılış töreni, IŞİD militanlarının geçtiğimiz hafta Musul Müzesi'nde gerçekleştirdiği barbarlığa da bir cevap teşkil ediyor. 


Abadi, törende yaptığı konuşmada, "Bu, Bağdat'tan ve Mezopotamya'dan verilen çok net bir mesaj. Medeniyeti koruyacağız ve onu yıkmaya çalışanlarla da savaşacağız" ifadelerini kullandı. 1926'da İngiliz seyyah ve istihbaratçı Gertrude Bell tarafından temelleri atılan Irak Ulusal Müzesi, Bağdat Müzesi adıyla da biliniyor. Müze, özellikle ABD işgali öncesinde Sümer, Babil, Akad ve Asur döneminden paha biçilmez tarihi eserleri bünyesinde barındırıyordu. 


Sabah


Geri Dön