17 / 05 / 2024

Irak'ın modern AVM'si Majidi Mall açıldı!

Irak'ın modern AVM'si Majidi Mall açıldı!

Merkezin açılışını yapan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Yetkilisi Dr. Berham Salih, bu alışveriş merkezinin T&A



Salih, A.A muhabirinin sorusu üzerine, Türkiye ile çok iyi ilişkiler içinde olduklarını, ilişkilerin daha da iyiye gitmesi için çalışacaklarını kaydetti. Açılışını yaptığı alışveriş merkezinin bu iyi ilişkilerin bir örneği olduğunu bildiren Salih, "Bölge ile Türkiye'nin ortak bir eseridir, zaten bu güzel alışveriş merkezinde çoğu Türk markaları yer almaktadır. Bu binanın planını da Türk mimarlar çizmiş. Gerçekten de çok güzel çizmişler" dedi.

HEWA Group tarafından yatırımı ve inşaatı gerçekleştirilen ve bölgenin tek alışveriş merkezi özelliğini taşıyan Majidi Mall alışveriş merkezi, Kuzey Irak yetkilisi Dr. Berham Salih tarafından törenle açıldı.

Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Celil Hayat, açılıştaki konuşmasında, bölgenin her geçen gün ticari bakımdan öneminin arttığını bildirerek, modern alışveriş merkezlerinin bütün bölge sakinlerinin hayat şartlarını kolaylaştıracağını ve daha modern yaşama katkı sağlayacağını vurguladı.

Daha sonra sözü alışveriş merkezi sahibi Hacı Ahmet Al Majidi böyle bir alışveriş merkezin bütün bölge halkına armağan ettiklerini, buraya dünyaca ünlü markaları getirdiklerini söyledi.

Majidi Mall alışveriş merkezi 130 bin metrekare alana kurulu bulunuyor.

Toplam 68 bin metrekare inşaat alanına sahip. Merkez, 48 bin metrekarelik 2 bin 500 araç kapasiteli bir otoparka sahip. Majidi Mall'da yeşil alanlar için ayrılan alanların toplamı ise 38 bin metrekare.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Saddam'dan kaçan Majidi 150 milyon $'lık AVM açtı

Irak'ın modern alışveriş merkezlerinden Majidi Mall, Kuzey Irak'ta Erbil kentinde açıldı. Hewa Group tarafından yatırımı ve inşaatı gerçekleştirilen ve bölgenin tek alışveriş merkezi özelliğini taşıyan Majidi Mall, 150 milyon dolara mal oldu. AVM'nin sahibi Ahmed El Majidi, Saddam döneminde Türkiye'ye kaçarak, Türk vatandaşı olmuştu. Açılışını yaptığı alışveriş merkezinin bu iyi ilişkilerin bir örneği olduğunu bildiren Dr. Berham Salih, ''Bu alışveriş merkezi bölge ile Türkiye'nin ortak bir eseri. Bu binanın planını da Türk mimarlar çizmiş. Gerçekten de çok güzel çizmişler'' dedi. 130 bin metrekarelik alana kurulu olan AVM'de LCW-Collizione, Vadkko, Mavi jeans, Damat ve Tween gibi Türk markaları mağaza açtı.
Erdoğan Yapık/Sabah

Türk-Kürt ortak yapımı

Kuzey Irak'ta 150 milyon dolarlık yatırımla lüks AVM açıldı. Mal sahibi Kürt, mimarı Türk. AVM'de yer alan 65 markanın 22'si Türkiye'den

Türklerle Kürtlerin Kuzey Irak'ta yaptığı iş ortaklıklarına bir yenisi eklendi. Kuzey Irak merkezli Hewa Group'un 150 milyon dolarlık yatırımla Erbil'de açtığı ülkenin ün lüks alışveriş merkezinin tasarımını ‘Tekeli-Sisa Mimarlık Ofisi' yaptı. Majidi Mall adlı AVM'nin içerisindeki 65 mağazanın 22'si de Türk şirketi. AVM'nin yapımını Hewa üstlenirken, inşatta kulanılan malzemelerin önemli bölümü Türkiye'den sağlandı.
‘Türkler güzel çizmiş'
Merkezin açılışını yapan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Yetkilisi Dr. Berham Salih, modern alışveriÅŸ merkezinin Türk - Kürt ortak eseri olduÄŸunu söyledi. 
Salih, “Bu güzel alışveriş merkezinde çoğu Türk markaları yer alıyor. Bu binanın planını da Türk mimarlar çizmiş. Gerçekten de çok güzel çizmişler” dedi.

Metrocity'nin mimarları tasarladı
Hewa Group tarafından inşa edilen Majidi Mall'un mimari tasarımını Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı yaptı. Metrocity ve Sabiha Gökçen'in de tasarımını yapan mimarlık ofisi, Doğan Tekeli ve Sami Sisa tarafından 1954'te kuruldu. Ofis, katıldığı yarışmalarda 60'ı aşkın ödül aldı. Doğan Tekeli ve Sami Sisa, 1994'te Mimarlar Odası'nın Büyük Ödülü ‘Sinan Ödülü'ne layık görüldü. 100 kadarı uygulanmış 180'i aşkın büyük proje tamamlamış olan ofis, Antalya Havalimanı, Oyak-Renault, Lassa, İş Kuleleri, Halk Bankası, Hazine Müsteşarlığı, gibi önemli yapılarla tanınıyor.

Saddam'dan kaçıp Türk vatandaşı olan Kürt
Hewa Group'un sahibi Ahmet Majidi, ticari hayatına Erbil'de 4 metrekarelik bir kumaş dükkanında başladı, Kore ve Japonya'dan getirdiği pullu kumaşlarla hızla zengin oldu. 1994'te Saddam'ın işadamlarına yönelik baskıları üzerine 3 oğlu ve eşiyle birlikte bir gece adeta pijamalarıyla Türkiye'ye kaçan Majidi ailesiyle birlikte Türk vatandaşlığına geçti. Ahmet Majidi'nin çocukları Hewa (Hakan), Hemin (Eymen) ve Haro (Hürol) ticaret eğitimi aldı. 2003'te K. Irak'a dönen aile yatırımlarına başladı.
Erbil'de bankacılıktan, konuta, hastaneden üniversiteye kadar pek çok alanda yatırımları bulunan Majidi, İstanbul Anadolu Yakası'nda da bir otel yatırımı planlıyor.

KUZEY IRAK KÜRT YÖNETİMİNİN BAYRAKLARI DALGALANIYOR
- Erbil'in en yeni alışveriş merkezi ‘Majidi Mall' bölgedeki en büyük AVM.
- Yanındaki saat kulesi, halk tarafından Londra'daki saat kulesine benzetilerek Erbil'in Big Ben'i lakabını kazandı.
- Önünde Kuzey Irak Kürt yönetiminin 12 civarında bayrağı dalgalanıyor.
- 130 bin metrekarelik üç katlı alışveriş merkezi 135 bin metrekare. İlk iki kat giyim mağazalarına ait.
- Mağaza açan uluslararası markalar arasında Mango, Ecco, Viss, Trump, Adidas, Nike dikkat çekiyor.
- Yemek katında Çin, Hint ve İtalyan mutfakları revaçta. Kafeler arasında Kanadalı Coffee Time var.
- Burger King ve McDonald's'ın restoran açacağı çok konuşuldu ancak iki marka da Erbil'i tehlikeli bulduğu için gelmedi.
- Alışveriş merkezinde kiralar 80 ile 100 dolar arasında bulunuyor.
- Majidi Mall ile birlikte Erbil'de ilk kez kredi kartıyla alışveriş imkanı doğdu.
-  Erbil'de alışveriÅŸ merkezi furyası sürecek. Family Fun Mall 2010'da açılacak. Erbil Mega Mall, Tablo Mall gibi 12'ye yakın AVM inÅŸaat halinde. NiÅŸtiman adlı AVM bittiÄŸinde 8 bin dükkânla dünyanın en büyük AVM'si olma iddiasında.
- 2 milyon nüfuslu Erbil, Kürt bölgesinin başkenti olarak görülüyor. Bağdat'a 350 kilometre mesafedeki kent Irak'ın en gelişmiş ve güvenli yerlerinin başında geliyor.

22 Türk markası mağaza açtı
Erbil'deki lüks alışveriş merkezinde açılan mağazalar arasında tekstilden ayakkabıya, optikten kuyumculuğa 22 Türk markası yer alıyor. Vakko, Mavi Jeans, Bisse, Kalyon Optik, Atasay, Zen, LCW, Tabuu, Avva, Collezione, Damat, Gizia, Güllüoğlu isimleri listede öne çıkan Türk markaları. 22 şirketin yarısı Erbil'de kendisi yatırım yaparken, diğer yarısı bayilik yoluyla Kuzey Irak pazarına girdi.

En büyüğü LC Waikiki
- AVM'de 250 metrekarelik Damat markasıyla mağaza açan Orka Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu AVM'nin sahibine franchise verdiklerini, yaptıkları anlaşmayla grubun Süleymaniye ve Bağdat'ta açacağı AVM'lerde de yer alacaklarını söyledi. Orakçıoğlu 400 bin dolar yatırımla pazara girdiklerini söyledi.
-  Ãœnlü giyim markası Vakko bayilik vererek alışveriÅŸ merkezinde maÄŸaza açtı.
-  LC Waikiki 900 metrekarelik magazayla AVM'nin en büyük maÄŸazasına imza attı.
-  Mavi Jeans  maÄŸazasını franchise yoluyla açan ÅŸirketlerden biri oldu. Firma 255 metrekare büyüklükte açılan maÄŸazaya yenilerini ekleyecek.

Collezione yayılacak
-  Collezione'un maÄŸazası 500 metrekare büyüklüğünde. Markanın kurucusu Ekrem AkyiÄŸit, BaÄŸdat bölgesi açılana kadar Süleymaniye, Daho ve Erbil'de 3'ü AVM'de 7'si caddede olmak üzere 10 maÄŸaza açacaklarını söyledi. Şirketin yatırım bütçesi 7 milyon dolar.
-  Tabuu Giyim ilk yurtdışı maÄŸaza yatırımını bu merkezle birlikte yaptı. Şirket baÅŸta AÅŸk-ı Memmu olmak üzere 11 dizinin sponsorluÄŸunu yapıyor. Açılan maÄŸazanın büyüklüğü 110 metrekare.
-  Yatırım için Kuzey Irak'a giden Türk ÅŸirketlerden Zen Pırlanta'nın Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Emin GüzeliÅŸ, maÄŸazayı Ahmet Kazzaz ile ortak hayata geçirdiklerini söyledi. GüzeliÅŸ, 70 metrekare büyüklüğündeki maÄŸaza için 1 milyon dolar harcandığını anlattı.
Kadife Şahin/Milliyet


Geri Dön