27 / 04 / 2024

İran'da dağların içine nükleer tesis inşa edilecek!

İran'da dağların içine nükleer tesis inşa edilecek!

İran'da yapılması planlanan iki nükleer tesisin, dağların içine inşa edilmesinin düşünüldüğü bildirildi

 



İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ISNA haber ajansına verdiği demeçte, 10 yeni nükleer tesis için yer belirlendiğini, bunlardan ikisinin inşasına yakında başlanacağını belirterek, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, inşallah (mart ayında başlayacak olan) yeni yıldan itibaren iki yeni nükleer tesisin inşasına başlayacağız" dedi.

Salihi, yeni tesislerin kapasitesinin, Natanz kentindeki tesisler ayarında olacağını ve olası hava saldırılarından korunmak için tesislerin dağların içine inşa edileceğini söyledi.

Nükleer tesis inşa edilebilecek 20 civarında yerin incelendiğini ve konuyla ilgili raporun Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a sunulduğunu belirten Salihi, tesislerde yeni nesil santrifüjler kullanılacağını ve Ahmedinejad'ın bu konuyla ilgili olarak 9 Nisanda detaylı açıklama yapacağını kaydetti.

ABD, kararı, İran'ın uluslararası toplumla diplomatik ilişki geliştirmeyi reddetmesi olarak yorumlamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, "Bu karar, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliği içinde ve yapıcı şekilde görüşmelerde bulunmayı reddettiğinin yeni kanıtıdır" demişti.
AA


Geri Dön