22 / 12 / 2024

İran'ın Türkiye'deki yatırımları yüzde 8.24 arttı!

İran'ın Türkiye'deki yatırımları yüzde 8.24 arttı!

İran'ın Türkiye’deki doğrudan yatırımları Batılı ülkelere göre düşük düzeyde. İran'ın Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının miktarı geçen yıl yüzde 8.24 artarak 244 milyon dolar oldu.



TURİZM


İran, Türk turizmi açısından önemli bir ülke. İran’dan elde edilen turizm geliri, İran’a ihracattan elde edilen gelirin yarışma, İran’dan yapılan petrol ve doğalgaz dışı ithalatın tamamına yaklaşıyor. Türk turizminde İran yabancı turist sayısında altıncı, turizm gelirinde dördüncü ülke durumunda. 2014 yılında İran’dan gelen turist sayısı yüzde 34.27 artarak 1.45 milyonu geçti. İranlı turistlerden elde edilen turizm gelirinin miktarı ise yüzde 61.68 gibi çok yüksek bir artışla 1 milyar 475 milyon doları buldu. Türkiye’yi ziyaret eden İranlı turistlerin kişi başına ortalama harcaması da yüzde 20.41 artarak bin 15 dolara yükseldi. İranlı turistler, kişi başma harcamada ABD’lilerden sonra ikinci sırada. 2013’teki geçici ön anlaşma ile İran’a ambargoların çok sınırlı da olsa gevşetilmesinin bile turizme yansıması çok ciddi boyutlara ulaşmış gözüküyor. Bu zemin, turizm gelirlerinde, ihracata göre daha çabuk ve hatırı sayılır bir artışa zemin sunuyor.



DOĞRUDAN YATIRIMLAR


İran'ın Türkiye’deki doğrudan yatırımları Batılı ülkelere göre düşük düzeyde. İran'ın Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının miktarı geçen yıl yüzde 8.24 artarak 244 milyon dolar oldu. Türkiye’nin İran’daki yatırımları ise yüzde 21.03’lük bir artışla 305 milyon dolara çıktı. Türkiye’nin İran’daki doğrudan yaürım miktarı pek yüksek gözükmese de İran, Türkiye’nin benzer ülkeler içinde yatırımlarının en yüksek olduğu ülkelerden birisi. İran, Türkiye’nin Batılı ülkeler dışında Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya’dan sonra en fazla yatırım yaptığı ülke. İran ekonomisinin canlanması, doğrudan yatırımları karşılıklı olarak artırıcı bir etki yaratacaktır.



MÜTEAHHİTLİK


İran’da beklenen altyapı seferberliği geniş bir pazar yaratacak. Ancak burada aslan payını Batılı şirketler ile Çinliler alacak. Türkiye ile olan politik ve psikolojik engeller de Türkiye’nin bu alandaki şansım azaltacak. Türkiye’nin bu alandaki şansı daha çok taşeronluk kapma noktasmda olabilir.


İFM


Geri Dön