21 / 12 / 2024

İrtifak hakkı nasıl kaldırılır?

İrtifak hakkı nasıl kaldırılır?

Gayrimenkulü kullanma gayrimenkulden yararlanma yetkisi veren hakka irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı tesisi talep edilebildiği gibi kaldırılması da istenebiliyor. Peki, irtifak hakkı nasıl kaldırılır?



İrtifak hakkı nasıl kaldırılır?

İrtifak hakkı, bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak karşımıza çıkıyor. 


İrtifak hakları şahsi irtifak hakları ve arzî irtifak hakları olmak üzere ikiye ayrılıyor.Mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan irtifak haklara şahsi haklar deniyor. Arzî irtifak hakları, bir taşınmaz aleyhine başka bir taşınmaz lehine kurulan irtifak çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Bu haklara "Taşınmaz İrtifakı" da deniyor.


İrtifak hakkı talebinde bulunabilmek için taşınmazı kullanmak isteyen kişinin, gerekçelerini göstererek bulunduğu yerde ki Defterdarlığa bir dilekçe ile irtifak hakkı talebinde bulunabiliyor. İrtifak hakkı talebi için ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.


Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor. İrtifak hakkı için talepte de bulunabildiği gibi irtifak hakkının kaldırılması da talep edilebiliyor. İrtifak hakkının kaldırılması için taşınmazın bulunduğu yerde ki yetkili mahkemeye dava açılabiliyor. Dava açmak için il olarak başvuru dilekçesi verilmesi gerekiyor.


İrtifak hakkının kaldırılması dava dilekçesi örneği...



.......  MAHKEMESİNE


DAVACI  :


VEKİLİ   :


DAVALI  :


KONU : İrtifak Hakkının Bedel Karşılığında Terkini İstemi.



AÇIKLAMALAR                             :


1-)  Müvekkilim, tapunun ... ada, ..... parsel numarasında kayıtlı taşınmazın malikidir. Davalı da bu taşınmazda irtifak hakkı sahibi olan kişidir.


2-) Daha önce taraflar arasında görülen dava ile, davalının adına kayıtlı taşınmazı için, davacıya ait taşınmaz üzerine irtifak hakkı tesis edilmişti.



3-)  Burada da görüleceği gibi, bu hak tesis edilirken davalının yararlanabileceği başka yakın bir yol olmadığı için dava kabul edilmişti. Ancak şimdi davalının kendi taşınmazına çok daha yakın umuma açık yol inşaa edilmiş olup, irtifak hakkının devam etmesinin davalıya sağladığı menfaat, yüklü taşınmaza verdiği külfete nazaran çok azdır.



4-) Sayın mahkemenin uygun göreceği makul bir bedel karşılığında bu irtifak hakkının tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz.



HUKUKİ NEDENLER: 4721 S. K. m. 1014 ve ilgili mevzuat.



HUKUKİ DELİLLER : Tapu kaydı, keşif, irtifak hakkı tesisine dair ilam ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, davacının adı geçen taşınmazı üzerinde ve davalı taşınmazı yararına kurulmuş bulunan irtifak hakkının makul bir bedel karşılığında terkinine, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.  …/…/…


 


Davacı Vekili


Av.




İrtifak hakkı nasıl sona erer?




Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön