28 / 04 / 2024

İrtifak hakkının terkini nasıl olur?

İrtifak hakkının terkini nasıl olur?

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. Peki, irtifak hakkının terkini nasıl olur?



İrtifak hakkının terkini nasıl olur?

İrtifak hakkı; gayrimenkulden yararlanma ve kullanma yetkisi veriyor. Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor. Bu kapsamda irtifak hakkı tapuya tescil edilebiliyor. Bu tescil tapuya şerh edilebiliyor. 


İrtifak hakkı, gayrimenkul sahibinden talep edilebiliyor. İrtifak hakkı talebinde bulunabilmk için ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvuru yapılması yeterli oluyor.


Ancak, İrtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olması halinde sona erebiliyor. Yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor. Terkin edilmedikçe irtifak, aynî hak olarak varlığını sürdürülüyor.


Lehine irtifak kurulan taşınmaz için bu hakkın sağladığı hiç bir yarar kalmamışsa, yüklü taşınmazın maliki bu hakkın terkinini isteyebiliyor. Yüküne oranla çok az yarar sağlayan bir irtifak hakkının, bedel karşılığında kısmen veya tamamen terkini istenebiliyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Türk Medeni Kanunu'nda yer veriliyor.


İrtifak hakkının hukuken son bulması dışında, irtifak hakkı talep eden kişinin, irtifak hakkının kaldırılması için de talepte bulunabiliyor. İrtifak hakkının kaldırılması için taşınmazın bulunduğu yerdeki ilgili mahkemelere başvuru yapılabiliyor. 


İrtifak hakkının terkini...

İrtifak hakkının terkini yukarıda da belirttiğimiz gibi iki şekilde oluyor. Birincisi hukuken irtifak hakkının son bulması sebeplerinden birinin olması halinde son buluyor. İkincisi ise irtifak hakkı talebinde bulunan kişinin istediği doğrultusunda, dava açılarak irtifak hakkının terkini istenebiliyor.



İrtifak hakkının ipoteğe etkisi nedir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön