28 / 04 / 2024

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Yabancı yatırımcı sadece politika faizine bakar!

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Yabancı yatırımcı sadece politika faizine bakar!

İş Bankası Genel Müdürü Aran yabancı yatırımcının, bir ülkeye giderken o ülkede yerel seçim sonuçlarıyla ilgilenmediğini,  faiz seviyesinin son nokta olup olmadığıyla, kur ve enflasyon öngörüleriyle giriş yapmak için uygun zaman olup olmadığıyla ilgilendiğini açıkladı.



İş Bankası Genel Müdürü Aran, "Yatırımcı, bir ülkeye giderken o ülkede yerel seçim sonuçlarıyla ilgilenmez. Ülkenin genel seçim sonuçlarıyla ilgilenir, siyasi istikrarına bakar" dedi ve şu ifadeleri kullandı:'' Yabancı yatırımcı, faiz seviyesinin son nokta olup olmadığıyla, kur ve enflasyon öngörüleriyle giriş yapmak için uygun zaman olup olmadığıyla ilgilenir.'' dedi.

2023, EKONOMİ POLİTİKASI İÇİN DEĞİŞİMLERİN YAŞANDIĞI BİR YIL OLDU

Aran, 2023'ün Türkiye ekonomisi için ekonomi politikasında değişimlerin yaşandığı bir yıl olduğunu, ilk yarıda baz etkisiyle ve düşen enerji fiyatlarının katkısıyla gerileme eğilimi sergileyen yıllık enflasyonun, haziranda TL'nin değer kaybının gecikmeli etkileri ile temmuzda yönetilen ve yönlendirilen fiyatlarda yapılan artışlarla yeniden yükseliş eğilimine girdiğini ve yüzde 60 seviyesinin üzerine çıktığını söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Yabancı yatırımcı sadece politika faizine bakar!

FAİZ ORANLARINDAKİ YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK

Faiz oranlarındaki yükselişin iç talep üzerindeki etkisinin 2024'ün özellikle ilk yarısında da devam edeceğinin anlaşıldığını kaydeden Aran, geleck dönemde mevcut ekonomi politikalarının enflasyon beklentileri üzerindeki olumlu etkilerinin belirginleşmeye başlamasının Türkiye'de enflasyonla mücadelede önemli olacağını, 2024'ün ikinci yarısından itibaren baz etkisinin de katkısıyla dezenflasyonist dönemin başlayabileceğini ifade etti.

2024 sonunda enflasyonun hızla yüzde 36-42 bandına gelebileceğini, bu konuda kararlılıkla adım atıldığını düşündüğünü dile getiren Aran; Bir yandan parasal sıkılaşma için gerekli ortam sağlanırken, diğer yandan ülkenin dur-kalk yapmaması adına en uygun koşullarda yatırım ortamının sağlanması mümkün olduğunu belirtti.

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Yabancı yatırımcı sadece politika faizine bakar!

YANLIŞI TEKRARLAMAMALIYIZ

Hakan Aran, şu anda riskleri yönetilebilir, makul seviyede bulduğunu ifade ederek, yönetirken dozu çok iyi ayarlamasına ve zaman zaman içine düştülen yanlışa tekrar düşülmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ayan: 'Bankalar kazanırsa reel sektör kazanamaz, reel sektör kazanırsa bankalar kazanamaz' gibi bunların birbirinin aleyhine olduğu konusundaki ön yargılarımızı, paradigmamızı değiştirmemiz, birlikte hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum.'' dedi.

YATIRIMCI FAİZLE İLGİLENİR

Politika faizi olan yüzde 42,50'lik seviyenin; yabancı sermayenin, dış kaynağın Türkiye'ye akması için yeterli olduğunu aktaran Aran, şunları kaydetti:

"Onların beklediği şeyin yerel seçimler olmadığını düşünüyorum. Çünkü hiçbir yatırımcı, bir ülkeye giderken o ülkede yerel seçim sonuçlarıyla ilgilenmez.

Ülkenin genel seçim sonuçlarıyla ilgilenir, siyasi istikrarına bakar. Yabancı yatırımcı, bir şehrin belediye başkanının kim olduğuna bakmaz.

Yabancı yatırımcı, faiz seviyesinin son nokta olup olmadığıyla, kur ve enflasyon öngörüleriyle giriş yapmak için uygun zaman olup olmadığıyla ilgilenir.

İş Bankası Genel Müdürü Aran, kaynakların doğru kullanılmasının önemini vurgulayarak, "Eğer sıcak paranın cazibesine kapılır aynı hızla, aynı motivasyonla devam etmez ve bulduğumuz dış kaynağın rehavetiyle tüketime yönelirsek bu hikayede tekrar yarım kalırız.'' dedi. 

Hangi banka ne kadar faiz veriyor? 1 milyon TL'nin banka banka faiz oranları!

Bankalar muslukları açtı! 1.5 milyon TL'nin 32 günlük mevduat faizi ne kadar?

.


Geri Dön