26 / 11 / 2024

İş ve yaşamı birleştiren 8 proje!

İş ve yaşamı birleştiren 8 proje!

Gayrimenkul sektöründe şimdi, konutun yanı sıra, ofis talebini de karşılayan multi fonksiyonel projeler ön plana çıktı...




Son dönemlerde gerçekleştirilen gayrimenkul yatırımlarının şehir merkezleri dışına kayması, uygulamaya konulan yeni konut projelerinin de yapısının değişmesine yol açtı. Gayrimenkul sektöründe şimdi, konutun yanı sıra, ofis talebini de karşılayan multi fonksiyonel projeler ön plana çıktı. Konutun hem yaşam, hem de iş amaçlı kullanımına imkan sağlayan, finans merkezlerindeki ofislere oranla daha kolay kiralanabilen, fiyat açısından cazip olan bu tip projelerin yaygınlaşmasında, talep artışı etkili oldu.

İstanbul'daki multi fonksiyonel 8 proje

İstanbul'da uygulamaya konulan "Multi-fonksiyonel" projeler arasında Topkapı İnşaat'ın Esenyurt'taki Orion Park'ı, Dumankaya'nın Göztepe'deki İkon'u, Torunlar ve Özyazıcı ortaklığının Yenibosna'daki Nish İstanbul'u, Saf Gayrimenkul'un Akasya Acıbadem'i, Orkun İnşaat'ın Beylikdüzü'ndeki Story Residence projeleri, Gül İnşaat'ın Bahçeşehir'deki Loca İstanbul'u, Bekay İnşaat'ın Beylikdüzü'ndeki Office Park'ı ve Keleşoğlu İnşaat'ın Beylikdüzü'ndeki Ginza Lavinya Park'ı ön plana çıkıyor. Konut amaçlı dairelerin yanı sıra ofislerin de bulunduğu bu projeler, özellikle Ataşehir, Çekmeköy, Beylikdüzü, Bahçeşehir, Göztepe, Kartal, Ümraniye'de yoğunlaşıyor. Ayrıca Anadolu yakasında Altunizade, Kozyatağı ve Kavacık ön plana çıkarken, ikinci yatırım bölgesi olarak Kurtköy dikkat çekiyor. Avrupa yakasında da havaalanı bölgesi dikkat çekiyor.

Kampanyalı satış
Toplam ofis arzının 1.6 milyon metrekareye ulaştığı İstanbul'da uygulamaya konulan multi projeler sayesinde, ofis arzının bu yılın sonuna kadar 180 bin metrekare daha eklenmesiyle, 1 milyon 780 bin metrekareye ulaşması bekleniyor. Bu da, ofis kiralamalarında istenilen doluluk oranlarını yakalamak isteyen firmaların uygulamaya koydukları cazip kampanyalar sayesinde, yeni fırsatlar da beraberinde geliyor. Sinpaş Yapı, doluluk oranı yüzde 60'ta kalan Deposite İş Merkezi'ndeki ofisleri ilk 6 ay bedelsiz kiraya verirken, Retürk Gayrimenkul de Denizbank ile anlaşarak, kira bedellerinde yüzde 20'ye varan indirimlerde bulunabiliyor. Bunların dışında, banka kredisinin faizini karşılama, sıfır faizle veya düşük faizle kredi sağlama gibi yöntemler de uygulamaya konuluyor. Ayrıca, yıllık kira bedelini toplu ödemek isteyen müşterilere de özel indirimlerde bulunuluyor.

Kiralar cazip
Avrupa Yakası'nda metrekare başına 36 dolar kira ile Etiler ilk sırada yer alırken, 35 dolarla Beşiktaş ikinci sırada bulunuyor. Gayrettepe'de ofis metrekare kiraları 33 dolar, Taksim'de 31 dolar civarında bulunuyor. Şişli ve Maslak'ta ortalama 20 dolar olan metrekare kira bedelleri, Atatürk Havalimanı çevresinde 12 dolar seviyesinde oluyor.

Anadolu yakasında ise 30 dolarla Altunizade ilk sırada yer alırken, bunu Kozyatağı'nda 22 dolar ve Kavacık'ta 20 dolarla izliyor. Ümraniye çevresindeki ofislerin kiraları 17 dolar seviyesinde kalıyor. Avrupa yakasındaki özellikle A sınıfı ofislerin arzında artış olduğu halde kiralara çok fazla yansımadığını söyleyen Remax Mega Brokerı Suat Şahin, "Anadolu yakasında yeni gelişmekte olan ofis lokasyonlarında A sınıfı ofis boşluklarında azalma olması burada fiyatların daha düşük tutulması ve yeni olmalarından kaynaklanıyor. Avrupa Yakası'nda ofislerin boş kalma süreci kiraların seviyesini de etkileyecektir" diye konuştu.

HIZ KAZANACAK

Kriz öncesi dönemde Levent-Maslak hattında boş ofis olmadığını söyleyen Colliers International Turkey'in Ofis Danışmanı Gizem Burteçin bu bölgede yeniden canlanma olacağını belirterek, "Şu anda piyasada yer değiştirip daha küçük ofislere taşınmalar görülüyor. Levent-Maslak hattında inşa edilecek yeni projeler de kiraları normal seviyeye çekecek. Bölge, prestij arayan daha ufak metrekareli yer bakan şirketlerin her zaman tercihi oluyor" dedi.

Ofiste arz fazlası
Kriz döneminde kapanan şirketlerin de etkisiyle ofislerin boşaldığını belirten Retürk Gayrimenkul Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar, "Ofisler kriz öncesinde çok değerliydi ve kira getirisi olabilecek bir yatırım haline gelmişti. İnşaat firmaları da prestij yarattığı için ofislere önem vermişlerdi. Krizden sonra talep azaldı, arz fazlası oluştu ve fiyatlar düştü. Ofisin getirisi düşmeye başladı. Şu anda da arz fazlası var" diye konuştu.

Anadolu yakası canlanıyor
15 yıl öncesine kadar ofis denilince Avrupa Yakası'nın akla geldiğini aktaran Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "2000'li yıllarda Anadolu Yakası da gündeme geldi. Doluluk oranları artmaya başladı. Bunda da bankaların genel müdürlük binalarını taşımaları etkili oldu. Özellikle lojistik, kargo, nakliye, ilaç ve kozmetik firmaları, finans şirketlerinin ardından Anadolu Yakası'na yöneldi. Konut alanlarının artmasının da bu yönelimde payı var. Özellikle Ümraniye ve Çekmeköy'de konut projelerinin çoğalmasıyla ticari alanlarda da artış gözlenmeye başlandı" dedi.
Meltem KARA/Hürriyet Emlak


Geri Dön