27 / 04 / 2024

İş yeri/ev kira zammı ne kadar oldu? Konutta yüzde 25 kira zammı geçerli mi?

İş yeri/ev kira zammı ne kadar oldu? Konutta yüzde 25 kira zammı geçerli mi?

Aralık ayı kira artış oranı, kasım ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan kasım ayı enflasyonuyla birlikte, kira artışlarını da etkileyen TÜFE rakamları da netlik kazandı.



Kasım ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre Aralık ayında işyerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı belli oldu. Ancak konutta yüzde 25 zam sınırlaması devam ediyor.

Kira artış oranı ile ilgili son gelişmeler kiracı ve hak sahipleri tarafından takip ediliyor. TÜİK enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber yeni kira artış oranı da gündemde yerini aldı. 

Aralık ayı kira zammı için beklenen gün geldi. Ev ve iş yeri sahipleri kira artış oranının açıklanmasını merakla bekliyordu. Kasım ayı TEFE-TÜFE oranlarının ilan edilmesiyle beraber Aralık kira artış oranı da netleşti.

KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren uygulama 1 Temmuz 2024'de kadar devam edilecek. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak.

Kirada yüzde 25 zam sınırlaması sadece konut üzerinde etkili. Ancak işyeri bu kapsamda değil.

 İş yeri/ev kira zammı ne kadar oldu? Konutta yüzde 25 kira zammı geçerli mi?

İŞYERİ KİRA ARTIŞ TAVANI BELLİ OLDU

Kasım ayı enflasyon verileri üzerinden gerçekleştirilen hesaplamaya göre Aralık ayında işyerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 53,40 gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu Kasım ayı tüketici fiyat endeksini yayımladı.

Bu noktada normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisi de netleşti. Bu durumda Kasım ayında kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde gerçekleşti.

Ekim ayında 12 aylık ortalamalara göre yüzde 53,40 olarak kaydedildi.

Konut kiralarında ise 1 Temmuz’da sona eren yüzde 25’lik tavan zam uygulamasının devam edeceği açıklandı. Gelecek yıl Temmuz ayına kadar sürecek.

 İş yeri/ev kira zammı ne kadar oldu? Konutta yüzde 25 kira zammı geçerli mi?

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI DEVAM EDİYOR MU?

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 60,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,40 olarak gerçekleşti.

Konutlarda kira artış oranı 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 olacak.

Eskişehir Büyükşehir'den 10 yıllığına kiralık otel!

Afet yasası mülkiyet hakkını ihlal edecek mi? CHP, AYM'ye gidiyor! 


Geri Dön