28 / 04 / 2024

İşadamları 23 milyar 297 milyon 650 bin TL’lik yatırım sözü verdi!

İşadamları 23 milyar 297 milyon 650 bin TL’lik yatırım sözü verdi!

2013 yılı Aralık ayında 609 firma yatırım teşvik belgesi aldı. Türkiye ekonomisinin istikrarına güvenen işadamları toplamda 23 milyar 297 milyon 650 bin TL’lik yatırım ve 29 bin 919 istihdam sözü verdi.




2013 yılı Aralık ayında 609 firma yatırım teşvik belgesi aldı. Türkiye ekonomisinin istikrarına güvenen işadamları toplamda 23 milyar 297 milyon 650 bin TL’lik yatırım ve 29 bin 919 istihdam sözü verdi.


Türk devler yatırıma girdi


Yatırım teşvik belgesi alanlar arasında Türkiye’nin önde gelen şirketleri yer aldı. İran-Türkiye-Avrupa doğalgaz boru hattı projesini hayata geçirecek olan Turang Transit 11.5 milyar  TL ile zirvede yer alırken, bu şirketi 1.6 milyar TL ile Eren Enerji, 909 milyon TL ile YDA Grup, 822 milyon TL ile TOFAŞ ve 750 milyon TL ile Global Yatırım Holding izledi.


ETİ’den Şanlıurfa’ya yeni fabrika


-Türkiye’de Eskişehir dışında yatırımı olmayan ETİ Gıda, ezber bozdu. Şanlıurfa 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’ne fabrika kurmayı planlayan şirket, aralık ayında devletten teşvik belgesi aldı. 157 milyon TL yatırımla hayata geçecek olan fabrika 250’den fazla kişiye istihdam sağlayacak. Eskişehir’de bulunan fabrikasından kapasite ve alan olarak daha büyük olacak olan yatırım 2014 yılı içinde başlayacak.


Eren Holding’ten 1.6 milyarlık santral


-Eren Holding, Zonguldak’ta sahip olduğu 1.400 MW’lık termik santralin yanına 1.6 milyar TL yatırımla 1.400 MW’lık kömür santrali kuruyor. Tesiste toplam 500 kişiye istihdam sağlanacak. Yeni kurulacak santral ithal kömüre dayalı olacak. 2017 yılında üretime geçmesi planlanan santralin türbinleri için Çinli Harbin firması ile anlaşma imzalandı. Yatırımın üçte 1’i öz sermaye kalanı ise kredi ile olacak.


Samsun’a 110 milyonluk çimento fabrikası


-Üstyapı İnşaat Samsun’un Kavak İlçesinde 110 milyon TL yatırımla yeni bir çimento fabrikası yatırımına başladı. Günlük üretim kapasitesi 5 bin ton Klinker olacak olan fabrikanın, yıllık çimento üretim hedefi ise 1.500.000 ton. Projenin hedef bitiş tarihi ise 2015 olarak belirlendi. Fabrikada toplam 90 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Fabrika Samsun’un en büyük çimento fabrikası olacak.


Unilever’den Konya’da 400 istihdam


-Unilever, Konya’da yeni bir fabrika açacak. 380 milyon TL’lik yatırım için teşvik belgesi alan şirket 400 kişiye istihdam sağlayacak. Unilever’den yapılan açıklamaya göre, yeni fabrikanın, şirketin büyüme hedeflerine paralel olarak üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracağı, OMO, Domestos, Yumoş, Cif, Rinso, Elidor ve Dove gibi pek çok markanın üretiminin bu tesiste yapılacağı belirtildi. Bu fabrikanın tasarımında da, Unilever’in kısa bir süre önce Konya’da açılan dondurma fabrikası gibi, Unilever’in sürdürülebilir iş modeli prensiplerine uygun, çevre üzerindeki etkisi düşük olan fabrika tasarlamakta kullandığı model temel alınacak.


Şırnak’ın rüzgarı elektrik üretecek


-Mehmet Kutman’ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding İştiraki Galata Enerji Şırnak’a 270 MW gücünde asfaltite dayalı termik santral yapacak. Tamamen yerli kaynaklar kullanılarak elektrik üretiminin gerçekleştirileceği projede toplam yatırım tutarının maden yatırımlarıyla birlikte 750 milyon TL olacak. Şırnak Termik Santrali’nin inşaat sürecinin yaklaşık 30 ay sürmesi ve yıllık ortalama 2.0 milyar kWh elektrik üretmesi öngörülüyor. Proje çerçevesinde 400 kişiye istihdam sağlanacak.


Kayseri’ye dev sağlık kompleksi


-İnşaat alanında Türkiye ve yurt dışında yaptığı projeler ile adından söz ettiren Ankaralı YDA Grup şimdi de Türkiye’nin en büyük sağlık kompleksini Kayseri’de inşa ediyor. Hayata geçecek olan 1.583 yatak kapasitesine, yaklaşık 385 bin metrekare kapalı alana ve 800 bin metrekare açık alana sahip Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü için yatırım teşvik belgesi alan grup, toplamda 919 milyon TL yatırım yaparak 1.429 kişi istihdam edecek.


Beşiktaş As Başkanı’ndan Hatay’a enerji yatırımı


-Beşiktaş As Başkanı Faik Akdil’in ortağı olduğu Zaf Grup’un iştiraki Z.T Enerji 160 milyon TL yatırımla Hatay’a rüzgar santrali kuruyor. Faik Akdil sahibi olduğu Ak-Öz Şirketler Grubu ile daha çok yaptığı turizm yatırımları ile tanınıyor. Akdil son dönemde Antalya Belek’te bulunan Attaleia Holiday Village ve Shine Luxury Hotel’lerinin banka borcu nedeniyle elinden alınması ile gündeme gelmişti.


Ela’nın sahibinden 2 yeni otel daha geliyor


-Özak GYO şirketlerinden Aktay Turizm Didim ve Demre’de iki otel açmayı planlıyor. Yatırım ile ilgili teşvik belgesi alan şirket, Aydın Didim’de yapacağı otel için 73 milyon yatırım yapacak. 5 yıldızlı otel 392 oda ve 800 yataktan oluşuyor. Antalya Demre’deki otel ise 46 milyon 436 bin TL yatırımla hayata geçecek. 246 odalı otel 500 yatak kapasitesine sahip olacak.


11.5 milyar liralık "İran Türkiye Avrupa" gaz boru hattı


Aralık ayında 11 milyar 500 milyon TL ile en yüksek yatırım teşvik belgesi alan şirket Turang Transit oldu. Yatırım büyüklüğü ile dikkat çeken şirketin projesi ise İran Türkiye ve Avrupa Gaz Boru Hattı (İTE). Yılda 16 milyar dolar değerinde 35 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak olan hattın inşaatı için 11.5 milyar TL harcanacak. Dev boru hattı, Ağrı’dan başlayacak. Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale üzerinden başkent Ankara’ya ulaşacak. Buradan Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale’ye uzanarak denizaltından Tekirdağ’a çıkacak ve hemen ardından Edirne’de son bulacak. Uzunluğu 1.720 kilometre olan boru hattından 35 milyar metreküp doğalgaz akışı gerçekleşmesi öngörülüyor.Projenin işletme ömrü 40 yıl olarak öngörüldü.



Star



Geri Dön