27 / 04 / 2024

İşçi başına 500 TL verilecek! Asgari ücret desteğinden kimler yararlanacak, başvurular nereye yapılacak?

İşçi başına 500 TL verilecek! Asgari ücret desteğinden kimler yararlanacak, başvurular nereye yapılacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu asgari ücret desteği ile ilgili genelge yayımladı. Genelgeye göre asgari ücret desteği ile işçi başına 500 TL verilecek. Peki  Asgari ücret desteğinden kimler yararlanacak, başvurular nereye yapılacak? İşte asgari ücret desteği ile ilgili ayrıntılar...



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından asgari ücret desteği ile ilgili genelge yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre, 2023 yılının  ikinci yarısında işçi başına günlük 16.66 TL asgari ücret desteği uygulanacak. Aylık destek tutarı ise toplamda 500 TL olacak. SGK, gerekli koşulları sağlayan işçiler için asgari ücret desteğini direkt başlatacak.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANACAK?

Asgari ücret desteğinden yararlanacak işçiler; gündelikçi, çocuk bakıcısı, hasta bakıcı, bahçıvan gibi ek – 9 kapsamında ev hizmetlerinde işçi çalıştıran işverenler ile konut kapıcısı çalıştıran işçiler destekden yararlanabilecek.

Asgari ücret destek tutarı, ödenecek primden mahsup edilecek. Böylelikle ev hizmetlerinde çalıştırdıkları bakıcı, gündelikçi gibi işçiler ile kapıcılar için her ay 500 TL daha az prim ödeyemesi yapacaklar.

İşçi başına 500 TL verilecek! Asgari ücret desteğinden kimler yararlanacak, başvurular nereye yapılacak?

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNDEN YARARLANMAK İSTEYEN İŞLETMELER NEREYE BAŞVURACAK?

Sendikalı işyerlerine yönelik desteklerde 324 TL günlük kazanç yerine 647 TL (aylık 19 bin 410 TL) esas alınacak. Sendikalı işyerlerine sağlanan haktan, 1 Ocak – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında toplu iş sözleşmesi bulunan işyerleri yararlanacak.

Toplu iş sözleşmesi olduğu halde destekten yararlanamamış işletmeler, kapsama alınmak için Çalışma Genel Müdürlüğüne başvurularını yapabilecekler.

2022’DEKİ EN AZ İŞÇİ ÇALIŞTIRILAN AY DİKKATE ALINACAK

Asgari ücret desteğinin verilebilmesi için işyerinde 2023 yılındaki bildirilecek işçi sayısının, geçen yıl ocak – aralık döneminde aylık bazda çalıştırılan en az işçi sayısının altında olmaması şartı bulunuyor.

Bu konudaki değerlendirmeler her ay için ayrı ayrı yapılacak. Örneğin, 2022 yılında ayda en az 5 işçi çalıştırmış olan bir işyeri bu yıl 5 işçinin altına düştüğü aylarda destekten faydalanamayacak, 5 işçi ve üzerinde işçi çalıştırdığı aylarda bu destek yararlanma hakkı elde edecek.

Yeni asgari ücret 18,813 TL mi olacak? İşte gündemde konuşulan yeni yıl maaşları...

Ocak 2024 asgari ücret zammında 5 yeni formül! Hesap kitap yapıldı, yeni rakamlar şaşırttı!

Geri Dön