Genel

İşçi sigortasız çalıştığını nasıl ispatlar?

İşçi sigortasız çalıştığını nasıl ispatlar? sorusu sigortasız çalışanların merak ettiği sorulardan biridir. İşte merak edilen yanıtlar!Ancak bu şekilde işçi çalıştıran yerler bulunmaktadır

Sigortasız işçi çalışmak kanunen yasaktır. Ancak bu şekilde işçi çalıştıran yerler bulunmaktadır. Eğer bu durum açığa çıkarsa işverene dava açılabilir. Peki işçi sigortasız çalıştığını ispat edebilir mi, işçi sigortasız çalıştığını nasıl ispatlar? bu şekilde sorulan soruların adeti bir hayli fazladır.

İşte işçi sigortasız çalıştığını ispat eder mi, İşçi sigortasız çalıştığını nasıl ispatlar? sorularının detaylı yanıtları!

SİGORTASIZ ÇALIŞMAK NASIL İSPATLANIR? İŞÇİ SİGORTASIZ ÇALIŞTIĞINI NASIL İSPATLAR?

İşçi sigortasız çalıştığını nasıl ispatlar? sorusuna şu şekilde cevap verilebilir. İşçi hizmet tespit davası açabilir.

Hizmet tespit davasında en önemli husus da işçinin davalı işyerinde çalıştığını ispat edebilmesidir.  İspat yükü davacı işçiye aittir, bu durumu işçi ortaya çıkarmaktadır. İşçi o dönem aynı işyerinde SGK’lı çalışan birini, komşu işyerinde SGK’lı çalışan birini tanık olarak mahkemeye gösterebilir. Ayrıca işçi tanık dahil her türlü delil ile SGK’ya sahip olmadan bu şekilde çalıştığını ispatta dabulunabilir.

Hizmet tespit davası teknik bir konu olduğu için SGK olmadan çalışan işçilerin dava açmadan hemen önce mutlaka bir avukattan hukuki yardım almalarını tavsiye edilir. Hizmet tespit davasını kazandım ancak işveren SGK primlerini ödemedi bu durumda ne olacak? şeklinde bir sorunla da karşılaşırsanız da Yargıtay kararlarına göre prim borcunun ödenip ödenmediğine bakılmadan hizmet tespiti ile kazanılan gün sayısının, hizmet tespitinin kesinliğe bağlanmasından sonra Kurum yönünden bağlayıcılık kazanması söz konusudur. Bu nedenle hizmet tespit davasını kazanmanız halinde işveren prim borçlarını ödemese bile bu dönemde SGK’lı olduğunuz kabul edilir ve emeklilik işlemlerini bu şekilde yapılır. Hizmet tespit davasına dair zaman aşımı da sorulmaktadır. Hizmet tespit davasında zamanaşımı süresi 5 yıl olarak belirtilmektedir.

HİZMET TESPİT DAVASININ MAHKEME MASRAFI NE KADAR TUTAR?

Hizmet tespit davasının mahkeme masrafı ne kadar tutar sorusu sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. Hizmet tespit davası mahkeme masrafı maktu harca tabi olup bu harç yer sene değişiklik göstermektedir.

Gram altın için önemli uyarı! İslam Memiş 15 Ağustos’u işaret etti!

Gram altın, çeyrek altını olanlar dikkat! Yeni döneme geçiliyor!

2022 TOKİ sosyal konut projelerinin başvuru tarihi belli oldu mu? İşte TOKİ sosyal konut proje şartları!