29 / 04 / 2024

İşgal harcı ne zaman ödenir?

İşgal harcı ne zaman ödenir?

Belediye sınırları içinde bulunan yerlerden herhangi birinin, satış yapmak veya sair maksatla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici işgal edilmesi, işgal harcına tabi tutuluyor. Peki, işgal harcı ne zaman ödenir?



İşgal harcı ne zaman ödenir?

Belediye sınırları içinde bulunan aşağıdaki yerlerden herhangi birinin, satış yapmak veya sair maksatla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici işgal edilmesi, işgal harcına tabi tutuluyor. 


-Pazar veya panayır kurulan yerlerin, meydanların, mezat yerlerinin her türlü mal veya hayvan satıcıları tarafından işgali,


-Yol, meydan, pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden bir kısmının her hangi bir maksat için işgali,


-Motorlu kara taşıtlarının park etmeleri için il trafik komisyonlarının olumlu görüşü alınarak belediyelerce şehir merkezlerinde tesis edilen ve işletilen mahallerin çalışma saatleri içinde, taşıtlar tarafından iş hali işgal harcına tabidir. Peki, işgal harcı ne zaman ödenir?


Belediye yetkililerince yapılan ölçüm sonunda bulunacak işgal harcı yine, belediye yetkililerince anında tahsil ediliyor.


Kanun gereğince aşağıda gösterilen kara taşıtlarının işgalleri İşgal Harcından müstesnadır:


1. Genel ve katma bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediye ve köylerin ve bunların teşkil ettikleri birliklerin kara taşıtlarının işgalleri,


2. İlgili mevzuata uygun olarak kara ticari taşıtlarının beklemelerine tahsis edilen yerlerin bu taşıtlarca işgalleri.


İşgal harcı belediyelerin yetkili kılacakları memur veya kişilerce makbuz karşılığında tahsil edilir.



İşgal harcı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön