05 / 05 / 2024

İşgücü Maliyeti Endeksi'ne göre inşaat sektöründeki artış yüzde 10,5 oranında!

İşgücü Maliyeti Endeksi'ne göre inşaat sektöründeki artış yüzde 10,5 oranında!

Saatlik işgücü maliyeti endeksi, bu yılın  üçüncü döneminde (Temmuz, Ağustos, Eylül) 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde  11, saatlik kazanç endeksi de yüzde 10,5 arttı



Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), Avrupa Birliğine uyum çalışmaları  kapsamında, üçer aylık dönemler itibariyle yayımladığı 2008 temel yıllı 'İşgücü  Maliyeti Endeksi'nin üçüncü dönem verileri açıklandı.
               
Buna göre, saatlik işgücü maliyeti endeksi bir önceki yılın aynı dönemine  göre yüzde 11 arttı.
               
Kazanç ve kazanç dışı işgücü maliyeti kalemlerinin tümündeki saatlik  değişimi gösteren 2008 temel yıllı saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2010 yılının  3. döneminde kapsanan tüm sektörlerde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde  11 artış gösterdi.
               
Sektörel ayrımda incelendiğinde endeks değerlerindeki yıllık artış  oranının sanayi sektöründe yüzde 11,5, inşaat sektöründe yüzde 10,5 ve hizmet  sektöründe yüzde 10,4 olduğu görüldü.
               
Saatlik işgücü maliyeti endeksinde bu yılın 3. döneminde, bir önceki  yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 22,7 ile elektrik, gaz, buhar ve  iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe ve su temini, kanalizasyon, atık  yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektöründe gerçekleşti.
               
Saatlik kazanç endeksi de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5  arttı.
               
Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik  değişimin göstergesi olan saatlik kazanç endeksi de söz konusu dönemde kapsanan  tüm sektörlerde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 artış gösterdi.
               
Sektörel bazda bakıldığında, endeks değerlerindeki yıllık artış  oranlarının sanayi sektöründe yüzde 10,3, inşaat sektöründe yüzde 10,5 ve hizmet  sektöründe ise yüzde 10,8 olarak gerçekleşti.
               
Saatlik kazanç endeksinde 2010 yılının 3. döneminde bir önceki yılın aynı  dönemine göre en yüksek artış yüzde 23,8 ile su temini, kanalizasyon, atık  yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektöründe oldu.
               
-SAATLİK KAZANç DIşžI İşžGÜCÜ MALİYETİ ENDEKSİ-
               
Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi de bir önceki yılın aynı  dönemine göre yüzde 13,7 arttı.
               
İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı  ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan saatlik kazanç dışı işgücü  maliyeti endeksi 2010 yılının 3. döneminde kapsanan tüm sektörlerde, bir önceki  yılın aynı dönemine göre yüzde 13,7 artış gösterdi. Endeks değerleri sektörel  ayrımda incelendiğinde, sanayi sektöründe yüzde 16,6, inşaat sektöründe yüzde  10,6 ve hizmet sektöründe yüzde 8,7 oranlarında yıllık artış gözlendi.
               
Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde bu yılın 3. döneminde  geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 59,1 ile elektrik, gaz,  buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe kaydedildi.
AA


Geri Dön