İshak Paşa Sarayı'nın üstü şeffaf bir çatı ile kaplandı!
Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Ağrı'daki İshak Paşa Sarayı’nın üstünün şeffaf bir çatı ile kaplanmış görüntüsü sarayı ziyaret eden insanlar tarafından ciddi bir şekilde yadırganıyor.
Sarayı don ve güneş ışınlarına karşı koruması için yapılan bu cam tavan son günlerde sosyal medyanın da en çok konuştuğu konulardan biri oldu. Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Van Rölöve ve Anıtlar Kurulu Müdür Vekili Taner Öter 2011 yılından önce Erzurum Anıtlar Müdürlüğü’nün İshak Paşa Sarayı’na böyle bir restorasyon çalışması yapıp tamamladığını Van müdürlüğü kurulunca çalışmalarla kendilerinin ilgilendiklerini söyledi. Kurulan cam tavanla ilgili olarak bilgiler veren Öten, “Yapılan tavan saray içindeki eserleri korumak için güneş ışığını kıracak bir yapı. Olumsuz hava koşullarının saray yapısını kötü engellemesinin önüne geçiyor” diye konuştu. Alınan bilgilere göre ısı yalıtımlı cam olarak tasarlanan cam tavan sarayın içinin buz tutmasını da engelleyecek. Sarayın içinde cam tavana rağmen oluşan buzlar da eriyerek sarayın dışına çıkacak.
1685'TE İNŞA EDİLDİ
Doğubeyazıt İlçesi'nin 5 km. doğusunda, bir dağın yamacındaki tepe üzerine kurulan Saray, Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devrindeki son büyük anıt yapısı. 18. yy. Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerinden olduğu kadar, sanat tarihi yönünden de değeri büyük olduğu ifade ediliyor. Sarayın Harem Dairesi Takkapı kitabesine göre saraya son hali 1784'te verildi. Sarayın ilk inşaatı 1685 tarihinde tamamlandı.
366 ODA BULUNUYOR
Saray iki avlu ve bu avluda bulunan yapılar topluluğundan meydana geliyor. Birinci avludaki yapıların bazıları yıkılmış. Dört tarafı yapılarla çevrili ikinci avlu dikdörtgen planlı. Girişe göre sağ tarafta selamlık ve onun arkasında haremlik var. Bunların sonunda cami ve türbe bulunuyor. Türbe Selçuklu kümbet mimarisi üslubunda inşa edilmiş. Saray bölümü iki kattan oluşuyor ve 366 odası bulunuyor.