28 / 04 / 2024

Isı pay ölçer sistemini çalıştırmanın cezası var mı?

Isı pay ölçer sistemini çalıştırmanın cezası var mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızda pay ölçer var fakat yöneticimiz kuzeye bakan dairede oturduğu için pay ölçeri çalıştırtmıyor. Apartman giderlerini de ısrarla metrekareye göre bölüyor. Çünkü kendi dairesi itibarıyla bu onun işine geliyor. Bunun cezası var mı?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızda pay ölçer var fakat yöneticimiz kuzeye bakan dairede oturduğu için pay ölçeri çalıştırtmıyor. Apartman giderlerini de ısrarla metrekareye göre bölüyor. Çünkü kendi dairesi itibarıyla bu onun işine geliyor. Gerekli tarihlerde de toplantı yapmıyor, bunun cezası var mı?' sorusunu yanıtladı.

Isı pay ölçer sistemini çalıştırmanın cezası var mı?

Binamızda pay ölçer var fakat yöneticimiz kuzeye bakan dairede oturduğu için pay ölçeri çalıştırtmıyor. Apartman giderlerini de ısrarla metrekareye göre bölüyor. Çünkü kendi dairesi itibarıyla bu onun işine geliyor. Gerekli tarihlerde de toplantı yapmıyor, bunun cezası var mı? l D.Y.

***

Bizde 2007 yılında yayınlanmış bir ‘Enerji Verimliliği Kanunu’ vardır ve genel anlamda enerji ama yaygın olarak ısınma konularında hükümler getirmektedir. Özellikle geniş kesimi ilgilendiren bölümü, meskenler ile ilgili ısınma ve bunun ölçümü yani pay ölçer sistemlerinin getirdiği yeniliklerdir.

Enerji Verimliliği Kanunu’nun 7'nci maddesi c bendinde şöyle denir: ‘Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır.

Buna aykırı olarak hazırlanan projeler, ilgili mercilerce onaylanmaz.’ Geçici madde 6 (1)’de ise şu ifadeler bulunur: ‘Bu kanunun yayımı tarihinden önce mevcut olan binalar ile inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni alınmamış olan binalar için bu kanunun 7’nci maddesinin 1’inci fıkrasının c bendi, kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl süreyle uygulanmaz.’

***

İlgili yönetmelik maddeleri arasında ise şu hüküm bulunmaktadır: “Isıtma ve sıhhi sıcak su tüketimlerini ölçmek için mahaller ölçüm ekipmanları ile donatılır. Bağımsız bölüm kullanıcıları, bu maksatla yapılacak iş ve işlemlere izin vermek mecburiyetindedir.

Arıza ve bakım halleri hariç olmak üzere bağımsız bölüm kullanıcıları ölçüm ekipmanlarına müdahale edemez. (3) Bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi, yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketleri, ısı veya sıhhi sıcak suya ilişkin tüketimleri aylık veya belirli dönemlerde ölçer ve bağımsız bölüm kullanıcılarına ait gider paylaşım belgelerini düzenler.”

Isı pay ölçer sistemini çalıştırmanın cezası var mı?

Görüldüğü gibi ısı pay ölçer sistemi kullanılmak zorunda olup, bunlara ait paylaşımı düzenleme mecburiyeti bina sahibi veya yöneticiye verilmiştir. Bu durumda binada sistem kuruluyken, buna uymamak bina sahibi veya yönetici için idari para cezasını gerektirir. Yöneticinin toplantı yapmadığı ile ilgili konuya gelince; yöneticinin görev süresi bir yıldır, toplantılar bir müddet gecikebilir ama ‘hiç yapılmaz’ diye bir kural yoktur.

Bir yılı doldurduktan makul bir süre sonra yöneticinin görev ve yetkileri son bulur. Bu halde kat maliklerinin üçte birinin isteği ile kat malikleri toplanır ve yeni yöneticiyi seçer. Yönetici pay ölçerin ölçümlerini kabul etmiyor da kat maliklerini zarara uğratıyorsa, zararı tazmin için dava açılabilir ve tespit olunan zarar kendisine ödettirilebilir.


Geri Dön