29 / 04 / 2024

Z kuşağının iş hayatından beklentileri neler? İşte, Z kuşağını verimli çalıştırmanın yolları!

Z kuşağının iş hayatından beklentileri neler? İşte, Z kuşağını verimli çalıştırmanın yolları!

İş hayatında artık herşey Z kuşağına göre şekilleniyor. Çünkü 1996 yılı sonrası doğan gençlerin, diğer kuşaklardan çok farklı bir profile sahip. İş dünyası şimdi Z kuşağını verimli bir şekilde çalıştırmanın formüllerini arıyor.



Dünyada çalışma hayatına ilişkin yapılan son araştırmalar ağırlıklı olarak Z kuşağı ile yakından ilintili. Çünkü giderek istihdamdaki payı büyüyen Z kuşağının, diğer kuşaklara göre iş hayatından beklentileri ve çalışma anlayışları farklı. Bu nedenle işverenler de Z kuşağı olarak adlandırılan yani 1996 yılı sonrası doğanların, davranış biçimlerini ve ilgi odaklarına göre yeni çalışma modelleri arayışında.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir değerlendirme yapan Datassist YK Başkanı Ayşe Nazmiye Uça, Z kuşağını, öğrenmeye açık bir kuşak olarak niteliyor. Şirketlerin, Z kuşağını ofise nasıl getireceklerine ve onları motivasyonlarını nasıl yüksek tutacaklarını öğrenmek zorunda olduğuna işaret eden Ayşe Nazmiye Uça, aslında yeni neslin her çalışan gibi pozitif bir iş ortamı arayışı içinde olduğunu belirtiyor. Uça, Z kuşağının diğer kuşaklardan ayrışan yönlerinin de bulunduğuna değinerek bu kuşağın online oyunlarla büyümüş bir kuşak olduğunu, bu nedenle dijital iş araçları, hızlı internet imkanları ile işlerini efektif bir şekilde yapmak istediklerini vurguluyor.

Uça’ya göre, Z kuşağının verimsiz veya onlara anlamsız gelen kuralların varlığına tahammülleri bulunmuyor. Esnek çalışma saatleri, evden çalışma olanakları veya hibrit çalışma ortamı yöntemlerini tercih eden yeni kuşak, iş, yaşam dengesi konusunda çok hassas.

İŞ-YAŞAM DENGESİ ÖNEMLİ

Z kuşağının iş hayatından beklentileri neler? İşte, Z kuşağını verimli çalıştırmanın yolları!

Uça, baskı altında çalışmak ve iş yaşam dengesi olmamasının onları çok kolay işi bırakma kararına itebildiğine dikkat çekerek başka bir iş bularak ayrılma konusunda ise diğer kuşaklardan farklı olduklarını, Z kuşağının yüzde 42’sinin fiziksel ve zihinsel dengeyi gözeterek iş aradığını vurguluyor. Uça’ya göre, yeni nesil; çalıştıkları şirketlerin; çevre sağlığı, iklim değişikliği ve sosyal sorumluluk konularında duyarlı ve samimi olmasını istiyor. Buna göre; cinsiyet eşitliği, çevre duyarlılığı, katılımcılık, ayrımcılık ve iş, yaşam dengesine ve hayvan haklarına bakışları eski kuşaklardan çok daha farklı bir durumda.

GERİ BİLDİRİM İSTİYORLAR

Uça, Z kuşağının açık, doğru ve çabuk performans geri bildirim istediklerini de belirtiyor. Performansları konusunda zam dönemini veya performans dönemlerini beklemediklerini, açık ve doğrudan geri bildirim beklediklerinin altını çizen Uça, yeni neslin yüzde 40’ının yöneticilerinden günlük, yüzde 60’ının ise haftalık geri bildirimler beklediklerini ifade etti.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön