04 / 05 / 2024

Sertifikasız sıvacı ve boyacı çalıştırana para cezası yolda!

Sertifikasız sıvacı ve boyacı çalıştırana para cezası yolda!

2015'ten itibaren inşaat, madencilik gibi riskli iş kolları başta olmak üzere çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) alması zorunlu. Bu belgeye sahip olmayan işçi çalıştıran işverene de para cezası geliyor...



2015'ten itibaren inşaat, madencilik gibi riskli iş kolları başta olmak üzere çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) alması zorunlu. Bu belgeye sahip olmayan işçi çalıştıran işverene de para cezası geliyor.


Nitelikli iş gücünün artırılması için 2015 yılı Ocak ayından itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulaması zorunlu hale getiriliyor. Ön lisans ve lisans mezunları dışındaki pek çok sektör çalışanı gelecek yıldan itibaren MYB belgesi sahibi olmadan işe giremeyecek. Madenciden inşaat işçisine, araba tamircisinden masörlere pek çok sektör çalışanı iş bulmakta sıkıntı çekmemek için 2015’e kadar bu belgeyi almak zorunda. Yeterlilik Belgesi olmayan işçi çalıştıran işveren de para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Çalışanlar, Türk Akreditasyon Kurumu’ndan Akreditasyon Sertifikası’nı almış ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan belirli bir süre eğitim alıp, eğitim sonunda yapılan teorik ve pratik sınavı geçtikten sonra bu belgeye sahip olabilirler. 


DYO DA YETERLİLİK BELGESİ VERECEK 


Belge zorunluluğu getirilen meslekler arasında boyacı ustaları da yer alıyor. MYB konusundaki çalışmalarına yaklaşık bir yıl önce başlayan DYO, Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) Akreditasyon Sertifikası'nı aldı. Mesleki Yeterlilik Kurumu’na yaptıkları yetkilendirme başvurusunun da kabul edildiğini dile getiren DYO Genel Müdürü Serdar Oran, “İnşaat boyacılarına yönelik ulusal yeterliliklere dayalı sınav ve belgelendirme yapma konusunda resmen yetkilendirildik ve bu alanda ülkemizdeki 21’inci kuruluş olduk” dedi. DYO Akademi Belgelendirme Bölümü 350 lira+ KDV ücretle girilecek sınavlarda başarılı olan boya ustalarına belge verecek. Belgeyi alan bir usta 5 yıl sonra tekrardan sınava katılmak ve başarılı olmak zorunda. 


DYO 500 KİŞİYE ULAŞACAK


Boya ustalarının belgelendirilmesi çalışmalarında önümüzdeki dönemde öncelikle 500 kişiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Serdar Oran, 6 yıldır boya ustalarını ücretsiz olarak eğittiklerini ifade etti. Serdar Oran, şunları söyledi: “Yasanın 2015’te devreye girmesiyle talebin patlamasını bekliyoruz. Sanayici olarak belge veren sadece biz varız. Tarafsızlığın sağlanması için kamera kayıtlarıyla denetim olacak."


SERTİFİKALI İŞÇİYE DEVLET DESTEĞİ VAR


Mesleki Yeterlilik Belgesi, boya ustalarının yanı sıra işverene de büyük avantajlar sunuyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip bir kişiyi işe alan işverenin, prim işveren payını 48 aydan 54 aya kadar devlet karşılıyor. Çalışırken bu belgeyi alanların sigorta primlerini de 12 ay boyunca yine devlet ödüyor. İnşaat sektöründe özellikle de devlet ihalelerinde bu belge zorunlu olarak aranıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi çalıştıran işveren para cezalarıyla karşı karşıya. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu cezaların uygulanması konusunda ciddi yaptırımlar gelmesi bekleniyor. 



Akşam 


Geri Dön