16 / 11 / 2024

Isı yalıtımına kentsel dönüşüm dopingi!

Isı yalıtımına kentsel dönüşüm dopingi!

Gelişmiş ülkeler enerji üretiminin yanı sıra konutlarda ısı yalıtımı ile her yıl milyarlarca dolarlık ısı tasarrufu yapıyorlar




Türkiye’de ise binaların ısı yalıtımının olmayışı her yıl milyarlarca doların yalıtımsızlık nedeniyle havaya uçmasına neden oluyor. Kentsel dönüşüm projelerinin hız kazanmasıyla yapılacak olan yeni yapıların ısı yalıtımlı olması enerji tasarrufu sağlayacak.

Enerji konusunda dışa bağımlı olan Türkiye, son günlerde özellikle doğalgaz konusunda İran ve Türkmenistan ile sıkıntılı günler yaşıyor. Soğuk kış günlerinde insanların evlerini ısıtamaması gündeme gelebilir. Bu konuda ısı yalıtımı yapılarak milyonlarca doların havaya atılmasının da önüne geçmek mümkün. Ancak ısı yalıtımı olan bina sayısı Türkiye’de oldukça az. Bu konuda önümüzdeki dönemde çıkacak yasayla hız kazanması beklenen kentsel dönüşümün binalarda ısı yalıtım sistemlerinin olmasına da katkı sağlaması bekleniyor.

Kentsel dönüşüm projelerinin binalarda ısı yalıtımı konusunda büyük katkı sağlayacağını belirten Entegre Harç ve Pazarlama Direktörü Ergün Sevim, “Isı yalıtımı gerçekten çok önemli bir konu çünkü ciddi derecede bir enerji tasarrufu sağlanıyor. Kışın evler daha sıcak yazın ise soğuk kalıyor. Böylece doğalgaz ve elektrik faturaları yüzde 50 oranla azalıyor” diyor.

Sevim, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan yeni yasa gereği 2017 yılına kadar tüm binaların ‘Bina Enerji Kimlik Belgesi’ alması gerektiğini fakat birçok kişinin konu hakkında haberi dahi olmadığını söylüyor.
Hazırlanacak kentsel dönüşüm projelerinin uzun vadeli düşünülmesi gerektiğini belirten Entegre Harç ve Pazarlama Direktörü Ergün Sevim, “20 yıl sonra enerji ihtiyacı daha da artacak. Kentsel dönüşümle beraber binalarda yapılan mantolama, ülkemizin ileride enerji açığının kapanmasına da yardımcı olacak” diyor.
Yalıtımlı binalar
Kentsel dönüşüm projeleri sayesinde yıkılıp yeniden yapılacak binaların mantolanmış olacağını ifade eden Sevim şunları söylüyor:
“Yeni yapılan binalarda zaten ısı yalıtım sistemleri yapılıyor. Eski binalar da kentsel dönüşüm sayesinde mantolanacak. Bu da demek oluyor ki ciddi bir enerji tasarrufu sağlanacak.

Hazırlanacak kentsel dönüşüm projelerinin uzun vadeli düşünülmesi gerek. 20 yıl sonra enerji ihtiyacı daha da artacak. Bu yüzden Avrupa’da olduğu gibi mantolama kalınlıklarının yüksek tutulması ülkemiz menfaatinedir. Kentsel dönüşümle beraber binalarda yapılan mantolama, ülkemizin ileride enerji açığının kapanmasına da yardımcı olacak. Ayrıca ülkemizde birçok binanın dış cephesi bakımsız. Alçı halinde bırakılanlar var, boyası dökülenler var. Mantolama sayesinde binaların dış cephesi boyanıyor. 2017’de daha güzel bir Türkiye, daha güzel bir İstanbul göreceğiz. Binalar daha sağlıklı ve modern olacak. ”

Levent Gökmen/Ekonomist


Geri Dön