28 / 07 / 2024

Işık Gökkaya: İşleri yürütecek tüzel kişilik kurulmalı!

Işık Gökkaya: İşleri yürütecek tüzel kişilik kurulmalı!

Kentsel dönüşümün kamu ve özel kesim çerçevesinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunu belirterek sözlerine başlayan YY GYO Genel Müdürü  Işık Gökkaya, işlerin düzen


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Kentsel dönüşümün kamu ve özel kesim çerçevesinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunu belirterek sözlerine başlayan YY GYO Genel Müdürü  Işık Gökkaya, işlerin düzenli yürümesi için tüzel kişilik oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Yetki ve imar haklarının transferini ve artışlarını belirleyecek bu tüzel kişiliğin yerel yönetimlerle birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Gökkaya, “Öncü olarak tüzel kişilik imar artışları  yapabilecek yetkilere sahip olmalı. İstanbul’daki arsa maliyetlerinin düşürülmesi için makul ölçülerde ve İstanbul’un 1/100.000’lik imar planı çerçevesinde imar artışlarının yapılması gerekiyor. Belli bölgelerdeki artış üzerine değil, 1/100.000’lik plan üzerinde yapıldıktan so nra onuuygulamaya geçirmek lazım” diye konuştu.
Yapılması gerekenlerin ikincisinin imar transferi  olduğunu belirten Gökkaya, “Bu sistem ile belli yerlerdeki yoğunluğu azaltmak için fazla olan bölgelerdeki imarları azaltarak, az olanları imara açmak  ve imar transferi yapmak lazım. İmar haklarını uygun bir şekilde yükseltip menkulleştirebilirseniz sistemi uygular ve sürdürebilirsiniz” diye konuştu.

Anadolu yakasında Kurtköy ve Gebze, Avrupa yakasında ise Tekirdağ’a doğru bir genişleme olduğuna değinen Gökkaya, “Bunun çok planlı yapılmadığını görüyoruz. Bir an önce bir otoritenin bunun planlamasını yapması ve kamu/özel sektör organizasyonunu kurması gerekiyor. Bu yapı olmadan kentsel dönüşüm yapamayız” dedi.
TOKİ ’ye bu konuda yetki verilebileceğinin altını çizen Gökkaya, “İmar haklarının verilmesinde, uygulanmasında ve yönlendirilmesinde yetkili olabilir.  TOKİ  bu görevi net bir şeki lde üstlenebilir. Aynı zamanda bu görev başka  kurumlara da dağıtılabilir” diyerek sözlerini bitirdi.

Işık Gökkaya’nın dönüşüm formülü:
1-  İşlerin düzenli yürümesi için tüzel kişilik oluşturulmalı.
2- İmar artışları 1/100.000’lik plan üzerinde yapılmalı.
3- TOKİ’ye imar haklarını n verilmesinde, uygulanmasında ve yönlendirilmesinde yetkili  verilebilir.


Geri Dön