03 / 05 / 2024

Işılay Saygın: İzmir'in ihtiyacı tanıtım!

Işılay Saygın: İzmir'in ihtiyacı tanıtım!

Türkiye'nin ilk kadın çevre ve Turizm Bakanı olan Işılay Saygın, İzmir için ulaşım ve tanıtım alanında birçok projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi



İzmir'in gelecekte daha iyi bir kent olması ve potansiyelini ortaya çıkarması için yine İzmirli çok önemli isimlerin görüşlerini aktardığımız yazı dizimiz büyük ilgi görüyor. Duayen isimlerin tecrübeleri şimdiki yöneticilere ve İzmirliler'e de yol gösterici oluyor. Bugün konuştuğumuz isim ise belediye başkanlığından bakanlık görevlerine kadar birçok önemli noktada bulunmuş tecrübeli bir siyasetçi: Işılay Saygın. İzmir'i, 'çok önemli avantajları olan bir kent' diye tarif ederek başlıyor söze Işılay Saygın. İzmir'in gerek turizm, gerek sosyal yapı, gerekse insan kaynağı olarak büyük potansiyele sahip olduğunu belirten Saygın, şehrin bu avantajlarını ve yapılması gerekenleri sıralıyor:

LİMAN: Türkiye'nin batıya açılan kapısı ve önemli limanlarından biri olan Alsancak Limanı ile ilgili olarak, konunun özenle ve acilen çözümü gerektiği otonom bir yönetimle faaliyetlerine başlaması gerekmektedir. İhracat limanı eski etkinliğine kavuşmalı.

DEMİRYOLU: Bölgemizde özellikle de OSB'lerden demiryolları limanlara bağlanmalı, hızlı tren projeleri yapımı geciktirilmeden  İzmir  ve çevre iller arasındaki mesafe kısaltılmalı, çandarlı planı projesi bir an evvel sonuçlandırılmalı.

FUAR: İzmir Enternasyonal Fuarı, hem fuarcılık hem de sanayi ve ticaret alanlarında Türkiye ve bölge ekonomileri açısından önemli bir yere sahip. İzmir'in uluslararası fuarlardan daha fazla pay alması gerekir.

TANITIM: En önemli bir konu da İzmir'imizin markalaşması sorunu. İzmir'in sahip olduğu avantajlar ve yüksek potansiyeli dünyada doğru tanıtılamamıştır. İzmir'imiz marka şehrimiz olmalı, Expo 2020'de İzmir desteklenmeli. Dünyaya tanıtılarak cazibe merkezi olmalı.
Işılay Saygın, bu noktada kentsel dönüşümün önemini de hatırlatarak, İzmir'de özellikle jeotermal rüzgar enerjisinin yaygın kullanımının sağlanması gerektiğini belirtiyor. İşsizlik meselesinin de altını çizen Saygın, yüzde 16'lık Türkiye ortalamasının üzerindeki işsizlik oranının en büyük sebebinin göç olduğunu ifade ediyor.

OTOYOL çOK ÖNEMLİ
Işılay Saygın, diğer İzmirli isimler gibi yeni yapılacak İstanbul Otoyolu'nun önemini vurguluyor: 'İzmirİstanbul Otoyol Projesi bittiğinde, halen 8-10 saati bulan İstanbul-İzmir arası 4 saate düşecek. Otoyol sadece iki şehri değil, Ege ve Marmara ekonomisini birbirine bağlayacaktır.
Daha da önemlisi Ege Bölgesi ve İzmir'i Avrupa'ya bağlayacak olan otoyol, milyonlarca dolarlık yeni bir yatırım ve ticaret ortamı oluşturacak. Otoyol çerçevesinde yeni yerleşim alanları oluşacaktır. Yeni yerleşim alanlarında ise imar ve donanım ekonomiye canlılık getirecektir.'

KiMDiR
1947 yılında İzmir'de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi'ni bitirdi. 1973-80, iki dönem İzmir Buca Belediye Başkanlığı görevini yaptı. 1983-87-91-95-99, beş dönem İzmir Milletvekilliği, TBMM ilk kadın Bayındırlık-İmar-Ulaştırma-Turizm Komisyonu Başkanı ve Başkanlık Divanı Üyeliği görevlerinde bulundu. 51'inci ve 52'nci T.C. Hükümeti'nde Devlet Bakanı ve ilk Kadın çevre Bakanı, 53'üncü T.C. Hükümeti'nde ilk kadın Turizm Bakanı, 54'üncü ve 55'inci T.C. Hükümeti'nde ise Devlet Bakanı olarak görev yaptı.
Takvim


Geri Dön