30 / 04 / 2024

İskan almak zorunlu mu?

İskan almak zorunlu mu?

İskan ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteriyor. İskan ruhsatı alınabilmesi için yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. Peki, iskan almak zorunlu mu?



İskan almak zorunlu mu?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen belgeye iskan deniyor. 


İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvuru yapılması gerekiyor. Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor.  


Bir yapıya iskan alınabilmesi için, ilk olarak ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. Yapı ruhsatı alındıpğı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması gerekiyor. İskan ruhsatı almak için bazı belgeler gerekli oluyor. İskan ruhsatı almak için gerekli belgeler aşağıda yer alıyor;


İskan ruhsatı almak için gerekli belgeler;

Dilekçe

Temel vizesi

Kanal Bağlantı Vizesi

Vergi İlişik Kesme Belgesi

Ön ve arka cephenin 13*18 ebadında ikişer fotoğrafı,

Isı Yalıtım Vizesi

Toprak(Hafriyat) Vizesi 

150 m2 nin üzerinde işyeri bulunan yapılar için harç.


İskan almak zorunlu mu?

İskanı alınmamış gayrimenkuller için ciddi yaptırımlar bulunuyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü fatura anlamına gelmesi gibi, elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek gelecek, yeni binalarda iskan yoksa elektriği yüksek tarifeden ödeniyor. Bu durumda iskan almak zorunlu oluyor. 



Yapı kullanım izin belgesi alınmazsa ne olur?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön