Emlak Terimleri

İskan başvurusunu kim yapar?

İnşaat çalışmaları tamamlanmış olan herhangi bir yapının belirli kriterlere uygunluğuna göre belediye tarafından verilen onay belgesine iskan deniyor. Peki, iskan başvurusunu kim yapar?

İskan başvurusunu kim yapar?

İnşaat çalışmaları tamamlanmış olan herhangi bir yapının belirli kriterlere uygunluğuna göre belediye tarafından verilen onay belgesine iskan deniyor. 


Yapıya iskan ruhsatı verilebilmesi için belirlenen kriterlerin gerekli yönetmeliklere uygun olarak düzenlenmesi önem teşkil ediyor.  Bir binanın kat mülkiyeti tapusu alabilmesi için mutlaka iskan ruhsatının bulunması gerekiyor. 


İskan başvurusu...

İskan ruhsatı almak için başvuru hakkı yapı sahibinin oluyor. Yapı sahibi bizzat kendisi veya vekili aracılığıyla iskan ruhsatına başvurarak yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespitini talep etmek ve iskan iznini almakla yükümlü sayılıyor. 


İlgili idareninde 30 gün içerisinde gerekli incelemeyi yapmış olması gerekiyor.  Aksi takdirde, idarenin 30 günü aşan suskunluğu yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmesi olarak hukuki sonuç doğurabiliyor. 


İskan almak için gerekli belgeler... 

- İskan İzni istemi içeren dilekçe,

- Tapu kaydı bilgileri,

- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

- Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

- Telekom Olur Yazısı,

- Proje Müellifleri Raporu, 

- Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

- Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,

-  Emlak  /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

- SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi, 

- Sığınak Raporu (Sığınak yeri ayrılmış olan binalarda) 

- Yangın Tesisat Raporu (Dosyada İtfaiye Daire - Başkanlığı'ndan onaylı yangın söndürme, algılama ve tahliye projeleri varsa) 


İskan ruhsatı başvuru dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com