Emlak Terimleri

İskan belgesi ne kadar sürede alınır?

Ruhsatlı olarak inşa edilen binaların tamamlanmasından sonra belediyelere bağlı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından hazırlanan belgeye iskan ruhsatı deniyor. Peki,iskan belgesi ne kadar sürede alınır?

İskan belgesi ne kadar sürede alınır?

Yapıların ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak ifade etmek mümkün.  İskan raporu belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince değerlendirmeler sonucu onay alındığında düzenlenen bir belge olarak biliniyor. 


İskan ruhsatı alabilmek için talep sahibinin gereken belgelerle birlikte başvuru yapması gerekiyor. Eğer Belediye İmar Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonunda ruhsat alması için herhangi bir eksiklik görülmezse  Yapı Ruhsatı eksiksiz olarak doldurularak talep sahibine veriliyor. Yapı ruhsatını alan talep sahibi inşaata 2 yıl içinde başlayabiliyor. 


2 yıl içinde inşaata başlamazsa veya 2 yıl içinde inşaata başlanmasına rağmen 5 yıl içinde inşaat, ruhsatına uygun olarak bitirilmezse ruhsat hükümsüz sayılıyor.  Bu durumda ruhsat yenilenmediği taktirde inşaata izin verilmiyor. Ayrıca kısmen yapılan kısımlar için ruhsatsız inşaat işlemi yapılıyor. Peki, iskan belgesi ne kadar sürede alınır?


Tasdikli projesine uygun yapıldığı takdirde, yapıya iskan belgesi veriliyor. İskan ruhsatının düzenlemesi ve projeye uygun sonucunun gelmesi 30 günlük bir sürede gerçekleşiyor. 


İskan için gerekli belgeler..

Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

Telekom Olur Yazısı,

Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,

Emlak /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

Proje Müellifleri Raporu, 

Tapu kaydı bilgileri.


Eğer söz konusu yapı asansörlü ise;

Asansör firmasından; TSE Belgeleri,

Garanti Belgesi,

Mühendislerin SMM Belgeleri,

Muayene Raporu – 4 adet

Muayene fişi,

Uygulama projeleri,

Sığınak Raporu,

Yangın Tesisat Raporu.


İskan ruhsatı olmayan binanın su aboneliği nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com