Emlak Terimleri

İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir?

İskan ruhsatı kısaca oturma izni anlamına geliyor. İskan ruhsatı alınmamış evler aslında yasal olarak oturmaya müsait olmuyor. Peki, İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Ruhsatlı şekilde yapılan inşaatların tamamlandığına dair belgelerle, yasal olarak yapının kullanım izni verilmesine iskan izni deniliyor

İskan belgesi, yapı kullanım izin belgesi olarak karşımıza çıkıyor. Ruhsatlı şekilde yapılan inşaatların tamamlandığına dair belgelerle, yasal olarak yapının kullanım izni verilmesine iskan izni deniliyor.  

Yasal olan süreçlerini henüz tamamlamamış olan binalar, bu belgeyi alamıyorlar. 3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunlu tutuluyor. 

5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz sayılıyor. Bu durum karşısında söz konusu yapı kaçak ve ruhsatsız yapı statüsüne giriyor. Peki, İskan ruhsatı nasıl alınır?  

İskan ruhsatı alabilmek için gerekli evraklar hazırlanmadan önce bir dilekçe ile; inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Yapı Kullanma izni teknik elemanları tarafından binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol ediyorlar. 
 

Binanın bir teknik eksikliği yoksa mal sahibi veya müteahhidinden yapıyla ilgili olarak TEDAŞ, Sivil Savunma Müdürlüğü, TÜRK Telekomünikasyon A.Ş., İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan su, asansör, elektrik, sığınak, yangın, telefon tesisatları ile ilgili teknik raporlarla birlikte, Yapı Kullanma İzni Amirliğine yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütnameyi vermesi isteniyor. 

Bu işlemden sonra Genel Yapı İzin Raporu düzenlenmiş binalardaki bağımsız bölüm sahipleri 3 adet tapu fotokopisi ile Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Amirliğine başvurarak harçlarını ve vergilerini ödeyerek kendi bağımsız bölümü için yapı kullanma izin belgesi alabiliyorlar. 

İskan İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Başvuru dilekçesi,
Mimari müracaat formu,
Isı yalıtım belgesi,
Röperli kroki,
Fen İşleri Müdürlüğü uygunluk yazısı,
İş bitirme tutanağı,
Sivil Savunma Müdürlüğü uygunluk yazısı,
Yapı Denetim Sertifikası,
Harç ücretleri makbuzları,
Eğer varsa asansör ruhsatı,
İnşaat ruhsatı fotokopisi,
Enerji Kimlik Belgesi,
Hakediş raporu,
İSKİ uygunluk raporu,
SGK yapı raporu,
İtfaiye yapı raporu.

İnşaat sahibi tarafından yapılan dilekçeli başvuru sonrası en geç 30 gün içerisinde belediyelerce gerekli kontroller yapılıyor ve kontroller sonucunda uygun görüldüğü takdirde İskan ruhsatı veriliyor. 

İskan belgesi olmayan ev alınır mı?

Ev satarken tapu masrafı kime aittir?

Miras intikali tapu ücreti 2022 ne kadar?

Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?

Miras kalan ev için tapu harcı ödenir mi?

Ev alırken tapu masrafları ne kadar tutuyor? Tapu masrafı 2022 hesaplaması!

Tapu iptal davası nasıl ve nerede açılır?

Tapu kadastro ada parsel sorgulama nasıl yapılır?

E devletten tapu randevusu nasıl alınır?