28 / 04 / 2024

İskan masrafları eşit midir?

İskan masrafları eşit midir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, iskan masraflarının kime ait olacağı hususu taraflar arasında problemlere neden oluyor. Peki, iskan alımında müteahhit firmanın sorumluluğu nedir? İskan masrafları eşit midir?



İskan masrafları eşit midir?

İnşaat çalışmaları biten bir yapı için orada oturulabilir izninin verildiğini gösteren bir belge olan iskan; belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından veriliyor. 


Müteahhit ile yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, iskan masraflarının kime ait olacağı hususu taraflar arasında problemlere neden oluyor. Peki iskan alımında müteahhit firmanın sorumluluğu nedir? Müteahhit iskan almak zorunda mı? İskan masrafları eşit midir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


İskan alımında müteahhitin sorumluluğu...

İskan ruhsatının kim tarafından alınacağı hususu herhangi bir yasa ve yönetmelikte yer almıyor. Buna karşın, iskanın kim tarafından alınacağı satış veya kat karşılığı inşaat sözleşmesinde belirtiliyor.


Örnek..

Müteahhit ile yapılan sözleşmede "1-anahtar teslimi olacağı; 2-Kat mülkiyetine kadar olan harçlar müteahhite aittir." gibi bir hüküm yer alıyorsa, iskan masrafı da müteahhite ait oluyor. Ancak böyle bir hüküm bulunmuyorsa, müteahhit iskandan sorumlu olmuyor.


Böyle bir durumda her daire sahibi iskan ruhsatını kendisi alıyor. Peki bu durumda iskan masrafları eşit midir?


Ferdi iskan, bağımsız bölüm sahiplerinin gerekli belgeleri temin etmesi ile bağlı olunan belediyeye başvuruda bulunmaları gerekiyor. Söz konusu belgeler, belediyeden belediyeye değişiklik gösterebiliyor.


Ferdi iskan için gerekli belgeler:

- Ferdi İskan belgesinin alınacağı bağımsız bölümün son tarihli tapu veya tapu kayır sureti, 

- Belediye Gelirler Müdürlüğü'nden söz konusu bağımsız bölüme ait borcu olmadığına sair “Borcu Yoktur Belgesi”, 

- Ad, Parsel ve bağımsız bölüm numarasını içeren Yapı Kullanma İzni talep eden bağımsız bölüm sahibi tarafından imzalı dilekçe, 

- İlgili vergi dairesinden alınan bağımsız bölüme ait ilişik kesme belgesi. 


Ferdi iskan masrafı:

Ferdi iskan masrafı da belediyeden belediyeye farklılık gösteriyor. Ancak bu masrafın belirlenmesindeki kıstas, konutun metrekaresi oluyor. Bu da demek oluyor ki söz konusu dairenin metrekaresi arttıkça, ferdi iskan masrafı da artıyor.


Ferdi İskan nedir?


Geri Dön