29 / 04 / 2024

İskan raporu ne kadar sürede alınır?

İskan raporu ne kadar sürede alınır?

İskan, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeye deniyor. Peki, iskan raporu ne kadar sürede alınır?



İskan raporu ne kadar sürede alınır?

İskan, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bir belge olarak karşımıza çıkıyor. 


Türkiye’deki yapıların yüzde 60′a yakınında iskan izni bulunmuyor. Bunun sebebi; inşaatı yapan firmanın, inşaatı tasdikli projesine uygun yapmamış veya kanuni prosedür ve ona bağlı harçları, sigorta primleri gibi giderleri ödememiş olması oluyor. 


Ruhsatı alınan ve iki sene içerisinde inşaat çalışmalarına başlanmış olan yapıya iskan almak için ise inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Bu sürenin aşımı halinde, yeniden ruhsat alınması gerekiyor.


Genel iskan raporu düzenlenmiş binalardaki bağımsız bölüm sahipleri 3 adet tapu fotokopisi ile Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma izni Amirliğine başvurarak yapı kullanma izni harçlarını emlak vergisi ve katılım paylarını ödeyerek ve vergi dairesinden ilişiğini keserek kendi bağımsız bölümü için yapı kullanma izin belgesi  alabiliyor. 


Yapı kullanma izni ile ilgili kuruluşlara başvurarak su, elektirik ve telefon abonelikleri de yaptırılabiliyor. İskan raporu gerekli incelemelerin yapılması ardından belediyenin yoğunluğuna göre veriliyor. 


İskan raporu almak için gerekli belgeler;

Dilekçe

Temel vizesi

Kanal Bağlantı Vizesi

Vergi İlişik Kesme Belgesi

Ön ve arka cephenin 13*18 ebadında ikişer fotoğrafı,

Isı Yalıtım Vizesi

Toprak(Hafriyat) Vizesi 

150 m2 nin üzerinde işyeri bulunan yapılar için harç.


İskan raporu masrafı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön