04 / 05 / 2024

İskanı alınmamış daire kiralanır mı?

İskanı alınmamış daire kiralanır mı?

Belediyelerin imar birimleri tarafından düzenlenen iskan belgesi, eğer yapı projesine ve imar planlarına uygun olarak yapılmadıysa veya borcu varsa verilmiyor. Peki, iskanı alınmamış daire kiralanır mı?



İskanı alınmamış daire kiralanır mı?

İskan belgesi, inşa edilen bir yapının inşaat çalışmalarına başlanmadan önce alınan ruhsat aldığı projesine uygun olarak inşa edildiğini, bölgenin imar planına uygun olarak tamamlandığını gösteren ve bu nedenle içerisinde oturma izninin verildiğini gösteren izin belgesi oluyor.


Beledilerin imar birimleri tarafından düzenlenen iskan belgesi, eğer yapı projesine ve imar planlarına uygun olarak yapılmadıysa verilmiyor.


İskan belgesi aynı zamanda yapının sigorta borcunun ödenmemesi halinde de verilmiyor. Ancak, iskan belgesi olmamasına rağmen bu yapılarda mesken sahipleri tarafından oturuma başlanıyor.


Öyle ki kimi malikler sahip oldukları iskansız evleri satarken, kimileri ise kiraya verebiliyor. Peki iskanı alınmamış daire kiralanır mı? İskan belgesi olmayan daire kiralamanın dezavantajları nelerdir?


İskan belgesi olmayan daireler kiralanamaz diye bir kural olmamak ile birlikte; isteyenler iskan belgesi olmayan evleri kiralayabiliyor. 


Ancak, iskansız evlerin belediye tarafından alınacak kararlara hazır olmaları gerekiyor. Belediye bu evleri ruhsatı alınmış projelerine uygun hale getirilmesini isteyebilecekleri gibi kiracılar da evi heran boşaltmak zorunda kalabilir.


Ayrıca, kiracının elektrik ve su gibi zorunlu abonelikleri üzerine alması işleminde de birtakım sorunlar yaşanabiliyor. Abonelikler, yüksek tarifeden yapılabiliyor.



İskanı alınmamış daireye kredi çıkar mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön