İkinci konut alımlarında yatırımın adresi İstanbul’a yakın bölgeler!
İkinci konut alımlarında kişilerin tercihleri ve eğilimleri üzerine bir inceleme yapan emlakjet.com’un araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı. İkinci konut alımlarında yatırımın adresi İstanbul’a yakın bölgeler olarak belirlendi.
Kişilerin ikinci konut tercihlerine ilişkin bir inceleme yapan emlakjet.com’un araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı. Araştırmayla ilgili bilgi veren emlakjet.com Genel Müdürü Okan Arı, ikinci konut talebini yaratan en büyük etkenlerden birinin yazlık ev edinme isteği olduğuna dikkat çekti. Yazlık evde önceliğin Ege ve Akdeniz bölgelerinde olduğunu belirten Arı, “Son dönemde İstanbul’a yakın bölgelere de ilgi hızla artıyor. İstanbul’a yakınlığının yanı sıra, yapılan yeni projeler nedeniyle de değerlenen bu bölgelerdeki konutlar, kârlı birer yatırım aracı haline geldi” dedi.
Özellikle hızlı şehirleşme, büyük şehirlerdeki nüfusun artması, haftalık çalışma sürelerinin uzamasının tatili önemli bir ihtiyaç haline getirmesi gibi etkenler, son dönemde ikinci konut alımını şekillendiriyor. İkinci konut alımlarında kişilerin tercihleri ve eğilimleri üzerine bir inceleme yapan emlakjet.com’un araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı.
Araştırma ile ilgili bilgi veren emlakjet.com Genel Müdürü Okan Arı, ikinci konut talebini yaratan en büyük etkenlerden birinin, kişilerin tatillerini geçirmek amacıyla yazlık edinme isteği olduğuna dikkat çekti. Özellikle orta yaş ve üstü kesimin talep ettiği yazlık evlerin daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinden satın alındığını belirten Arı, “Gözde tatil beldesi Bodrum, yazlık almak isteyenlerin en çok alım yaptığı yerlerin başında geliyor. Yazlık talebinin oldukça yoğun olduğu Bodrum’da ortalama büyüklükteki yazlık ev fiyatları 200 bin ile 500 bin TL arasında değişiyor. Güneyde Antalya’dan başlayarak, Ege’ye doğru çıkan sahil çizgisinde Muğla, Aydın ve İzmir, daha da yukarılarda ise Balıkesir, yazlık almak isteyenler tarafından rağbet gören iller arasında yer alıyor” dedi.
Ege ve Akdeniz’de ilk tercih yazlık
Ege ve Akdeniz bölgesindeki illerde ikinci konut edinme eğilimi taşıyanların profillerinin birbirine oldukça benzediğini kaydeden Arı, “Bu bölgelerdeki ikinci konut alımları, büyük oranda yazlık sahibi olmak isteyen ve emekli olanların dönemsel veya sürekli ikamet etme isteği dolayısıyla gerçekleşiyor. Yatırım amaçlı alımların ise düşük oranda olduğu görülüyor. Bu bölgelerde emlak arayışı olan kişilerin esas kriterlerini öncelikli olarak manzara ve denize yakınlık olmak üzere; market, hastane, ulaşım gibi sosyal olanaklara yakınlık oluşturuyor. Fiyatlar ise 100 bin ile 500 bin TL arasında değişiyor. Muğla’da daha çok Marmaris ve Fethiye bölgeleri tercih edilirken, İzmir’de Çeşme ve Urla; Aydın’da Kuşadası ve Didim, Balıkesir’de ise Altınoluk, Edremit ve Akçay bölgeleri daha çok rağbet görüyor” diye konuştu.
İstanbul’a ilgi artıyor
İkinci konut edinme konusunda, Bodrum, Antalya, Balıkesir’e uzun yıllardır rağbet olduğunu vurgulayan Arı, “Ancak son dönemde İstanbul’a yakın bölgelere de ilgi hızla artıyor. İstanbul’a yakınlığının yanı sıra, yapılan yeni projeler nedeniyle de değerlenen bu bölgelerdeki konutlar, kârlı birer yatırım aracı haline geldi. Bu nedenle bu bölgelerdeki ikinci konut alımının yatırım yönünde de şekillendiğini görüyoruz. İstanbul ve çevresinde yazlık ev satın almak için tercih edilen bölgeler ise, başta Silivri ve Kumburgaz, ardından Güzelce, Şile, Ağva, Sapanca ve Adalar olarak sıralanıyor” dedi.
Asma Köprü Projesi Yalova’ya ilgiyi artırdı
Yalova’nın yılın her mevsiminde gidilebilen, yazlık olarak da kullanılan ikinci konutlar için çok popüler olduğunu belirten Arı, “Asma Köprü Projesi ile de değerlenen konutlara yatırım amaçlı ilgi çok artmış görünüyor. Özellikle Yalova Çınarcık bölgesi çok ilgi görüyor. Bununla beraber, temiz havası, zengin mahsulleri ve su kaynaklarıyla daha çok emekli kesimin tercih ettiği Balıkesir çevresindeki yazlık bölgeler, Asma Köprü Projesi’nin etkisiyle İstanbul’a daha da yakınlaştığı için, her yaş grubundan daha fazla insanı cezbetmeye başladı. Bu bölgelerdeki emlak taleplerinin geçen yıla kıyasla yüzde 80 arttığı görülüyor” diye konuştu.