19 / 07 / 2024

Konut yatırımında yeni ödeme aracı kripto para oldu!

Konut yatırımında yeni ödeme aracı kripto para oldu!

Dalgalı seyriyle dikkat çeken kripto paraların kullanım alanı giderek daha da yaygınlaşıyor. Bunun en net örneği de konut alımlarında görülmeye başlandı.




Ülkemizde bugünlerde kripto para varlıklar yasası son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alırken, dünyada sadece dijital platformlar ile sınırlı kalmayan kripto paraların kullanım alanı giderek daha da yaygınlaşıyor. Kuzey Kıbrıs, İspanya, Karadağ ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde kripto para ile konut yatırımı yapılabiliyor.

Ülkemizde bazı anlaşmalı müteahhitlerin ödeme aracı olarak kripto parayı kabul ettiği pek çok kişi tarafından bilinse de bu şu an için henüz yaygın hale gelmiş değil. Fakat söz konusu bu alanda öncü ülkelerin başında Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Malumunuz Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehri son senelerde Türklerin en fazla konut yatırımı yaptığı bölgelerin başında geliyor.

Türkler ayrıca Dubai’de emlak yatırımı yaparken kripto paraları da kullanmaya başladı. Dubai’de kripto parayla gayrimenkul yatırımının detaylarını Vartur Emlak Yöneticisi Uluslararası Broker Şerif Nadi Varlı anlattı. Dubai’de yatırım yapan Türklerin her 10 gayrimenkulden bir tanesini kripto para ile aldığını dile getiren Şerif Varlı, Türk alıcıların ilk defa en üst sıralara yerleştiğini ve 300 bin dolardan 130 milyon dolara kadar geniş bir fiyat skalasında ilgi gösterdiklerini söylüyor.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Dubai’de gayrimenkul alan Türk sayısında son 1 senedir ciddi bir artış olduğunu dile getiren Şerif Varlı, “Bunların arasında kripto paraları ödeme yöntemi şeklinde kullanan yatırımcılarda oluyor. Yaklaşık olarak her 10 gayrimenkul yatırımından 1 tanesinin kripto paralarla yapıldığını söyleyebiliriz” dedi.

Konut yatırımında yeni ödeme aracı kripto para oldu!

KRİPTO PARA İLE KONUT SALIM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR? 

Dünya gazetesinden Birol Bozkurt imzalı habere göre Dubai’de her müteahhitlerin kripto parayı kabul etmediğini kaydeden Vartur Emlak Yöneticisi Uluslararası Broker Şerif Nadi Varlı, kripto para ile işlem yapmaya açık olan işletmeleri bulmak gerektiğini belirtiyor.

Vartur Emlak Yöneticisi Uluslararası Broker Şerif Nadi Varlı açıklamasında Dubai’deki kripto para ile yatırım sürecini anlatarak, şunları söyledi: “Kripto para kabul eden bir emlakçı ya da geliştirici bulduktan sonra, satış şartlarında anlaşmanız gerekli. Bu da genel olarak kripto paranın anlaşma anındaki değerine göre belirlenmiş olan fiyatı içerir. Söz konusu bu işlemin Dubai’nin gayrimenkul düzenlemelerine uygun olduğundan emin olmak gerekli. Anti-para aklama (AML) yasalarına uygun olarak kripto paranın kaynağını kanıtlamanız da gerekebilir.

Söz konusu ödeme süreci, anlaşmalı kripto para miktarının cüzdanınızdan satıcının cüzdanına transfer edilmesini de içerir. Her iki tarafın da güvenliği için bu, bir emanet hizmeti aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Akıllı kontrat kullanımı da söz konusu bu işlem sürecini otomatikleştirip güvence altına alabilir. Ödemenin onaylanmasının ardından, mülk tapusu adınıza devredilecektir.”

Konut yatırımında yeni ödeme aracı kripto para oldu!

6 MİLYON DOLARA KRİPTO İLE KONUT ALINDI


Açıklamasında çok yakın bir zamanda 6 milyon dolarlık bir konut satışında kripto kullanımına şahit olduklarını kaydeden Vartur Emlak Yöneticisi Uluslararası Broker Şerif Varlı, “Ödeme yöntemi olarak kriptoyu tercih etmiş olan müşteri sayısında net bir sayı olmasa da geçtiğimiz yıl toplam 173 milyar dolarlık satışın 166 bin 400 işlemde gerçekleştiğini biliyoruz. Bu da bize ortalama olarak bir gayrimenkulün 1 milyon doların üzerinde olduğunu gösteriyor. Türklerin satın almış olduğu bizim aracılık ettiğimiz satışlarda yoğunluğun 400-500 bin dolar civarı gayrimenkullerde olduğunu görüyoruz” dedi.

Konut yatırımında yeni ödeme aracı kripto para oldu!

SIFIR VERGİ 

Vartur Emlak Yöneticisi Uluslararası Broker Şerif Nadi Varlı yaptığı açıklamada Türklerin gayrimenkul yatırımı için dünyaya açıldığını dile getirerek, özellikle Dubai, Londra ve Miami’nin bu yatırımlarda ön plana çıktığını belirtiyor. Varlı, bunun nedenini de döviz bazlı kira getirisinin cazip olmasını ve ödeme koşullarının Türkiye’ye oranla daha uygun olması olarak belirtiyor.

Yaptığı açıklamada Dubai’nin son dönemde neden ön plana çıktığını da anlatan Vartur Emlak Yöneticisi Uluslararası Broker Şerif Nadi Varlı şunları söyledi: “Müteahhitlerin ödeme kolaylıkları buradaki ana etken aslında yüzde 20 peşinat ile bütçesinin üstünde düzenli geliri olan yatırımcılara yatırımlarını büyütme şansı tanıyor. Ayrıca yüksek dolar bazlı kira gelirleri, Dubai nüfusunun hızlı artışı ve sıfır vergi politikasıyla gelir vergisi, kira vergisi, değer artış vergisi ödenmiyor olması yatırımcıları oldukça cezbediyor.”

Dubai’de konut almanın özellikle projeden konut satın almanın kumbarada para biriktirmek gibi olduğunu kaydeden Vartur Emlak Yöneticisi Uluslararası Broker Şerif Nadi Varlı, “Bugün 500 bin dolarlık bir konutu yüzde 20 peşinat yani 100 bin dolarla adınıza sözleşme yapabiliyorsunuz. Ve her 6 ayda yüzde 5 yani 25 bin dolar ödeme yaparak teslime kadar konutun yüzde 50'sini ödemekle yükümlüsünüz. Bu da şunu getiriyor bugün 500 bin dolara satın almış olduğunuz bir konut teslime kadar yüzde 30 değerlense teslimde 650 bin dolar değere ulaşmış olacak ve siz o güne kadar yalnızca yüzde 50'sini 250 bin dolarını ödediğiniz için yatırım yaptığınız 250 bin dolar değerlenerek 400 bin dolara çıkıyor. Geri kalan ödemekle yükümlü olduğunuz 250 bin dolar hazırda elinizde yoksa kalan parayı da ödeyecek durumda değilseniz sizi iki seçenek bekliyor.  1. seçenekte konutu 650 bin dolara satarak kalan yüzde 50’yi ödemeden 150 bin dolar kârınızı alarak çıkabilirsiniz. 2. seçenekte de konut kredisi kullanarak kalan yüzde 50’yi 25 seneye kadar taksitlendirerek, kalan ödemenizi yayabilirsiniz. Ve böyle bir durumda söz konusu konutu kiraya verseniz, evin kira geliri banka kredisini ödüyor ve size bir o kadar da kâr bırakıyor” dedi.

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Otomotiv ve emlak denetimlerinde 889 milyon TL ceza kesildi!

Belediyeler, Antalya ve Kütahya’da 28 adet dükkanı satışa çıkardı

YeniA Beylerbeyi satışta! Yeni proje! 


Geri Dön