29 / 04 / 2024

İskansız eve banka kredi verir mi?

İskansız eve banka kredi verir mi?

İskan yapı inşaat çalışmaları tamamlanmış olan evlerde oturumun başlayabilmesi için yasal izin olarak biliniyor. İskansız evlere bazı kısıtlamalar getiriliyor. Peki, iskansız eve banka kredi verir mi?



İskansız eve banka kredi verir mi?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve yapı sahibi tarafınca belirli kurallar dahilinde Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen belgeye iskan deniyor. 


İskan belgesinin alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalrının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


İskan ruhsatının kim tarafından alınacağı satış veya kat karşılığı sözleşmesinde belirtiliyor. Bu durum herhangi bir yasa veya yönetmelikte açıklanmıyor. 


İskan belgesi alınmamış gayrimenkullere birtakım yaptırımlar söz konusu oluyor. Bu yaptırımlar arasında; elektrik ve su faturalarının yüksek tarifeden uygulanması yer alıyor. 


İskansız eve kredi... 

İskanı alınmamış olan dairelere bankalar bazen konut kredisi vermeyebiliyor. Konut Alırken tapu tipinin Kat Mülkiyeti (iskanı alınmış) olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor ve Kat Mülkiyeti tapulu gayrimenkul alımına önem verilmesi gerekiyor. 


İskan belgesi maliyeti!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön