27 / 04 / 2024

İSKİ açıkladı! İstanbul barajlarında bir günde 'rekor' doluluk gerçekleşti...

İSKİ açıkladı! İstanbul barajlarında bir günde 'rekor' doluluk gerçekleşti...

İstanbul'da son günlerde etkili olan yağışlar sonucu baraj doluluk oranları yükseliş gösterdiği açıklandı. Yapılan açıklama kapsamında, İSKİ verilerine göre, Alibeyköy, Büyükçekmece, Sazlıdere ve Istrancalar barajlarında önemli oranlarda doluluk meydana geldiği kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları..



İstanbul'da son dönemde etkili olan yağışlar, barajlardaki su seviyelerini önemli ölçüde yükseltti. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan açıklamaya göre, 4 Aralık 2023'te yüzde 34,02 olan baraj doluluk oranının 17 Aralık 2023 itibarı ile yüzde 47,45'e kadar ulaştığı kaydedildi.

ALİBEYKÖY BARAJI REKOR SEVİYEDE

Ayrıca, öne çıkan barajlardan Alibeyköy Barajı, yüzde 59,17'lik doluluk oranı ile dikkat çekiyor. Ayrıca, Büyükçekmece Barajı %35,82, Sazlıdere Barajı yüzde 28,37, Istrancalar Barajı ise tam kapasiteyle yüzde 100 doluluk oranına kadar geldiği açıklandı.

GEÇEN YILA ORANLA ARTIL FAZLA

İSKİ verileri kapsamında açıklanan verilere göre, geçen sene aynı dönemde İstanbul barajlarının doluluk oranı yüzde 32,22 olmuştu. Bu, geçen sene ki oranlara kıyasla önemli bir artış gösterdiği kaydedildi.

İSKİ açıkladı! İstanbul barajlarında bir günde rekor doluluk gerçekleşti...

BARAJLARDAN İSTANBUL'A SU SAĞLANMAKTADIR

İSKİ'nin paylaştığı bilgiler doğrultusunda, dün İstanbul'a toplam 2 milyon 985 bin metreküp su verildiği açıklandı. Bu miktarın 2 milyon 491 bin metrekübü regülatörlerden, 494 bin metrekübü ise barajlardan sağlandığı kaydedildi. Ayrıca, içme suyu arıtma tesislerinden verilen günlük ortalama su miktarı 2022 Aralık ayında 2,95 milyon metreküp iken, 2023 Aralık ayında 3,01 milyon metreküp olduğu belirtildi.

Ayrıca, Melen ve Yeşilçay regülatörlerinden alınan su miktarının da giderek yükseldiği kaydedildi. Buna göre, 2022 senesinde  bu iki çaydan gelen toplam 351,9 milyon metreküp su alınırken,  2023 senesinde bu miktar 713,83 milyon metreküpe kadar çıktı. 

BARAJIN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Bir barajın 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak  üzere yapılan yapılardır. Barajlar, İnsan hayatına önemli katkılar sağlamaktadırlar. Buna göre çok dikkatli ve kapsamlı olacak bir şekilde gerçekleştirilen inceleme ve araştırmalar yapılarak projelendirilip yapımına karar verilen her baraj için büyük yatırımlar olması gerekir. 

BARAJ NE DEMEKTİR? 

Baraj nedir ve ne işe yarar?  Baraj, insanlara su içme, kullanma, sanayi suyu sağladığı gibi arazilere sulama suyu sağlar.  Ayrıca, balıkçılık ve rekreasyon olanakları sağlamaktadır. Barajlar aynı zamanda hidroelektrik enerji elde edilmesini sağlamaktadırlar.  Ayrıca, nehirlerde suyun kontrolünü sağlar. Barajlar aynı zamanda insanları taşkın tehlikelerinden korur. Barajlar sulama suyu temin ederler.

İSKİ açıkladı! İstanbul'daki barajlarında son durum nedir? Doluluk oranı yükseldi mi?

Bakan Yumaklı açıkladı! Kahramanmaraş Kısık Barajı inşaat çalışmaları başladı

Tüm ülkede barajlar alarm veriyor! Bolu'da Gölköy Baraj Gölü'nde su seviyesi yüzde 53'e düştü


Geri Dön